28/11/2020

Festivalul Dac Fest

Viaţa popoarelor cândva existente în zonă nu încetează să ne fascineze, iar în perioada   4 – 6 septembrie 2015  vom fi introduşi şi în cea a dacilor si romanilor, în cadrul festivalului Dac Fest-„Sub semnul lupului”, aflat la a şasea ediţie. Scopul său a fost aducerea în faţa publicului a unor materiale care reflectă traiul din Antichitate.

 

Şi în acest an Festivalul DacFest va încerca să fascineze ochiul privitorului, aducându-ne aminte de istoria străbunilor noştrii „dacii”.

„ Acest festival are scopul de a cunoaşte şi recunoaşte istoria şi formarea poporului român. Pentru Oraşul Simeria e important că pune în valoare Măgura Uroiului, care privită dintr-un anumit unghi are forma unei „Cuşme dacice”, şi prin faptul că pe platoul respectiv a fost descoperită o aşezare dacică” – Emil Râşteiu, primarul oraşului Simeria.

În plus mai spune primarul Simeriei, Măgura Uroiului se află şi la o egală distanţă de cele două foste cetaţi, cea dacică şi cea romană.

Simeria este aşezată la o răscruce de drumuri şi de ape, la fel cum era aşezată şi aşezarea descoperită la poalele Măgurii Uroiului.

Pe parcursul festivităţilor, publicul prezent va avea ocazia de a vedea îmbrăcămintea autentică a dacilor şi romanilor, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi rochii puternic colorate, diafane, purtate de adierea vântului…armuri, soldaţi mândri…bătăi de tobe, torţe aprinse în întunericul serii, tropotul cailor, paşi alerţi…

Deschiderea va avea loc în faţa Casei de cultură din Simeria, vineri 4 septembrie, după care spectacolul se va muta pe platoul de la Măgura Uroiului şi va avea următorul program:

Vineri, 04.09.2015
Ghidaj la Cetatea dacică Costeşti-Cetăţuie şi ateliere antice la Costeşti
Vizioanarea filmului „Decoding Dacia” în parcul Sigismund Toduţă din Simeria
Paradă de costume antice si deschiderea oficială în parcul Sigismund Toduţă din Simeria

Sâmbătă, 05.09.2015 – Măgura Uroiului
Ateliere civile şi militare antice
Ghidaj specializat în situl arheologic Măgura Uroiului
Concursul „Sica de Aur”, participă tineri din oraşul Simeria şi comuna Rapoltu Mare
Jocuri de gladiatori
Ciocnirea civilizaţiilor
Vizioanarea filmului „Decoding Dacia”
Concert de muzică medievală. folk şi rock
Ritual „Focul Sacru”

Duminică, 06.09.2015 – Măgura Uroiului

Ateliere civile şi militare antice
Concurs „Dacii şi Romanii”, participă presa hunedoreană
Ghidaj specializat în situl arheologic Măgura Uroiului
Jocuri de gladiatori
Ultima confruntare dintre daci şi romani
Lupta finală
Spectacol folcloric.

 

Până anul trecut Festivalul Dac Fest s-a ţinut pe platoul de la Costeşti din apropierea Sarmizegetusei dacice, iar din 2014, la iniţiativa primarului Oraşului Simeria, Emil Râşteiu, acesta a fost mutat pe platoul de sub Măgura Uroiului, anul acesta festivalul fiind la cea de-a doua ediţie de când se ţine pe malul Mureşului sub „Cuşma Dacilor, şi la a şasea, per total.

 

Stejărel Ionescu

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share