26/10/2021

Festivalul Național „Crizantema de aur” – Romanța, cea mai pătrunzătoare metaforă a sufletului

crizantema-de-aur1

Dacă vorbim despre poezia cântată -romanța-, acest gen de muzică este cea mai caldă și pătrunzătoare metaforă a sufletului, iar dacă facem referire la împărăția romanței, atunci ne inchinăm Măriei Sale, ”Crizantema de Aur”.
În aceste zile de octombrie se desfășoară în cetatea celor 33 de voievozi, în inima ”limbei românești”, cel mai longeviv festival-concurs de muzică din România. Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște este gazda celei de-a 49-a ediții a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței.
Ca element de noutate și punctat pozitiv pentru această manifestare care se apropie de împlinirea unei jumătăți de veac, este faptul că ediția se află sub directoratul unui om care a servit romanța, unei familii despre care putem spune că a fost în slujba poeziei cântate vreme de zeci de ani. Directorul artistic, Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu, legați ani de zile de acest fenomen muzical, au găsit în managerul general al teatrului, Mc Ranin, gazda, regizorul și scenograful și omul cu oameni. La loc de mare cinste, de asemenea, se află demersul asociației patronate de Teodor Vasiliu, de a face posibilă prezența la Târgoviște, a președintelui UNESCO Community din Paris, doamna Marietta Bantchev.
Revenind la emoția actului artistic, de pe Bulevardul Carol I, apropiindu-ne de clădirea teatrului, sunetele se circumscriu atmosferei cu frunze căzând, în legănarea autenticului vizual și melodios. Suntem întâmpinați de un decor exterior care ne poartă și ne întoarce în noi -cei care suntem prin creație-, ființe vii ale pământului, ale naturii, smulgându-ne din ghearele cotidianului mecanic. Regia și scenografia semnate de Mc Ranin, impresionează ca de fiecare dată, însă acum, prin spațiu, prin albastru, oferă posibilitatea zborului. Această revărsare de ocru în albastru -pe măsură ce parcurgem foaierul și privim scena-, fascinează ca o pasăre nobilă și rară, îmbinând puritatea visării către înalt cu zbaterile iubirii mereu imaculate.
Concurenții din acest an, unii dintre ei, participanți și la ediții trecute, s-au aflat la înălțimea așteptărilor publicului și juraților, acestora din urma revenindu-le o misiune grea.

c5
Juriul Concursului de Interpretare Voicu Enăchescu (Președinte), Florentina Satmari, Matilda Pascal Cojocărița, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Traian Jurchela, Ionuț Fulea și Alina Mavrodin;
Juriul Concursului de Creație (desemnat de UCMR): Eugen Doga (Președinte), Marius Țeicu, Mircea Drăgan, Dumitru Lupu și Viorel Gavrilă;
Juriul Presei: reprezentanți ai TVR, Radio România, ai presei de specialitate.
Au existat în această suită de evenimente și incidente de nedorit, raportate la grandoarea pe care o inspiră ”Crizantema de Aur”. Este cunoscută lipsa comunicării cu presa locală -cu excepția unui singur comunicat remis- precum și interzicerea accesului în Sala Mare pe timpul spectacolului. Dar trecând peste aceste mici gafe puse pe seama timpului scurt alocat organizării, aplaudăm parteneriatul cu televiziunea națională și transmisiunea în direct pe postul de televiziune TVR3. În același context, în pauzele concursului, bucuria întâlnirii cu toți protagoniștii festivalului, a anulat sentimentul de ”presă non-grata” – și aici fac referire la noi, cei din presa de provincie.
Dăruirea echipei din bulevardul Carol I merită considerația noastră, a tuturor. Peste 30 de angajați ai Teatrului Tony Bulandra, începând de la managerul general, Mc Ranin și directorul economic, Teodora Macarie, până la economiști, tehnicieni și fiecare angajat din producție, cu toții au muncit zi-lumină în spatele acestei reușite artistice, timp de două săptămâni. Fără această ”armată” care să se sacrifice 16 ore pe zi -și chiar mai mult-, evenimentul nu ar fi existat.
Și cum la un proiect de asemenea anvergură este imposibilă perfecțiunea, travaliul organizatoric mai naște o bilă neagră. Emiterea a doar 80 de bilete către publicul iubitor de romanță -restul fiind rezervat invitaților-, a fost, de asemenea, o greșeală remarcată atât de cei prezenți, cât și vizionată în transmisiunea live. Multe locuri libere în prima seară și alte câteva în cea de-a doua, locuri care puteau să revină celor întorși de la casa de bilete pe motiv de ….”sold-out”.

7
Lansările de carte și de c.d.-uri au fost moderate de doamna Alina Mavrodin Vasiliu și prezentatorul Octavian Ursulescu. Vădit emoționată, directorul artistic al acestei ediții, a transmis audienței din foaierul teatrului, sensibilitatea și pasiunea din fiecare cuvânt rostit. Mi-e greu să cred că oricine altcineva din afara fenomenului, ar fi reușit să umple inimile celor prezenți cu atâta căldură și lumină. Asta se întâmplă doar în cazul celor care trăiesc pe de-a-ntregul actul artistic, care se abandonează pe sine, metamorfozându-se cu propria opera.
Primele două seri au avut la finalul concursului, prezențe de excepție. În prima seară: „Surorile romanței” – romanțe, șansonete, canțonete și fado-uri interpretate de Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Sorin Lupu și Daniel Pop (ultimii doi – laureați ai Festivalului „Crizantema de Aur”), iar în cea de-a doua seară, vineri, recital „De amorul romanței”, cu Alina Mavrodin și Florin Georgescu și, recital „Romanța ca un Talisman”, cu Alin Oprea și trupa „Talisman”.
Orchestrele care au acompaniat această ediție a festivalului au fost: „Dor românesc” -dirijor Ștefan Cigu, „Romanța” – dirijor Lucian Vlădescu și „Arkadia” – dirijor Marius Hristescu. Prezentatorii evenimentului, cunoscuți publicului târgoviștean din anii precedenți au fost Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu, dublați de Miruna Ionescu și Silviu Biriș. Felicitări tuturor pentru prestație!
Un alt căștig major în acest an este deschiderea către UNESCO: în contextul aniversării, în anul 2017, a celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că intenţionează să introducă festivalul în patrimoniul imaterial al UNESCO. În acest sens, au avut loc discuții la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, între domnul Adrian Țuțuianu, doamna Marietta Bantchev – președinte UNESCO Community Paris, prefectul Judeţului Dâmboviţa – Antonel Jîjîie, Titus Corlăţean – senator, precum şi Preşedintele Centrului Cultural UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte, domnul Teodor Vasiliu.
Aceasta a fost imaginea de ansamblu din stadiul de pregătire și până la finalul celor doua zile de concurs. Iată că ne aflăm în așteptarea ultimei seri, cea a decernării premiilor. Succes concurenților și felicitări organizatorilor!

crizantema-de-aur-primar

Distribuie acest articol Oficial Media
Share