19/01/2021

Festivalul Tomatelor pe timp de pandemie

Campusul Liceului Waldorf din Timişoara a fost din nou gazda unei noi ediţii a Festivalului Tomatelor, organizat de Lumea Satului, Lumi Poujade şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului reprezentată de profesorul Radu Liviu Şumălan.

Poate din cauza timpului puţin înorat au fost puţini atât cei care au prezentat soiurile de roşii de diferite gusturi şi culori, de la cea verde până la cea vineţiu închis, castraveţi, dovlecei, porumb, ardei, plante aromate, dulceţuri, siropuri, lichioruri, dar şi mure sau zmeură de grădină.

Cu toate că Banatul are cea mai întinsă suprafaţă agricolă din ţară, producătorii de tomate nu s-au prea înghesuit să îşi prezinte marfa, dar nici cumpărătorii nu s-au înghesuit să îşi facă cumpărăturile, pe cât de naturale pe atât de gustoase.

“160 mp de solar, cu 160 soiuri de roşii. Annual încerc să cultiv tot mai multe varietăţi, anul acesta am 140 de varietăţi noi, ca noutăţi gigant farina, fuego rosa, şi am şi câteva soiuri de la hibridoare poloneză ce a creat o serie de varietăţi valoroase, mă întind cu 4 solarii de 45 m fiecare, adică 180 m” (Luminiţa Pujag.)

“ Mă întind doar pe suprafaţa unei grădini, de 11 arii, unde am culturile de zmeură. Pe locurile rămase libere am pus porumb de fiert şi dovlecei dulci. În câmp mai am 20 de arii plantate cu zmeură în acest an, solar cu roşii, ardei, usturoi, fasole verde, mazăreceea ce e nevoie în gospodărie, tot ce pot produce cu două mâini, lucrând de una singură. Din zmeură fac siropuri, dulceţuri, lichioruri”. (Dejca Mărioara Anuţa – Comuna Cenei, Timiş)

La ediția din acest an, au fost prezentate cele mai ecologice tomate , cu diversitatea unei colecții suprinzătoare de varietăți, având posibilitatea de a degusta cea mai gustoasă roșie a acestei ediții și cu voia bună a unor oameni și producători pasionați de grădinărit, de natură și ecologie.
Fie că este utilizată în salate de vara, ca ingredient pentru sosuri, în mâncărurile ușoare sau a conservelor de sezon ne surprinde mereu cu gustul bun, dulce și de neînlocuit într-o masă sănătoasă .

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share