01/08/2021

Final de misiune și un nou început

19 ani de Afganistan
19 ani de experiență într-o țară în care fiecare zi e o luptă de supraviețuire și niciodată noaptea nu e mai sigură. Dincolo de război, drumuri împânzite de dispozitive explozive, rachete și teroriști, afganii se luptă și cu foamea, sărăcia, bolile, frigul sau canicula.
Pentru toți cei care au pierdut pe cineva drag, pentru toți cei a căror viață a fost schimbată de experiența acestei misiuni, suntem datori să nu uităm.
România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operația Enduring Freedom cât și la ISAF, în spiritul solidarității față de partenerul strategic american și pentru consolidarea poziției naționale ca partener aliat.
În ianuarie 2001, primele efective de militari români – un pluton de poliție militară, o aeronavă C130 Hercules și ofițeri de legătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operației ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de Al Doilea Război Mondial.
https://youtu.be/NRDxRfskcs0
Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC. La misiuni au luat parte și elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, structuri din cadrul Forțelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO și multinaționale. Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul (KAIA).
Misiunile militarilor români în teatrul de operații din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forțelor Întrunite din cadrul MApN.
În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii șase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.
În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.
O nouă misiune:  ”Task Force TAKUBA”
Parlamentul a aprobat, la începutul lunii iunie, participarea Armatei României cu forțe, mijloace și echipamente la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franței, cu un efectiv de până la 50 de militari., pentru a contribui la asigurarea securității, stabilității și combaterii terorismul în acea zonă.
La nivelul Ministerului Apărării Naționale, procedurile tehnice și legislative sunt demarate pentru ca misiunea să fie pregătită în cele mai bune condiții.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share