Final de misiune cu defilare sub ARCUL DE TRIUMF

Astăzi, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan a avut loc în București o ceremonie militară.

Detașamente care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii au defilat pe sub Arcul de Triumf . Pe timpul ceremoniei s-a păstrat un moment de reculegere şi s-au depus coroane de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe. Ultimul detaşament românesc format din 140 de militari s-a întors din Afganistan la finalul lunii iunie. În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi. Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

Țara noastră s-a alăturat misiunii imediat după atacurile asupra Turnurilor Gemene, de la 11 septembrie 2001, iar decizia a cântărit foarte mult în primirea României ca membru cu drepturi depline în Alianța Nord-Atlantică.  De asemenea, prezența militarilor români în prima linie a războiului împotriva terorismului a crescut prestigiul internațional al României, influența sa pe scena globală, a permis consolidarea parteneriatelor strategice ale țării noastre, în special cel cu SUA. Prezența militară în Afganistan a fost unul din cele mai puternice instrumente de politică externă aflat la dispoziția demnitarilor români. Astăzi, se cade să ne gândim la cei 27 de militari români care au plătit cu prețul vieții lor pentru ca noi să fim acceptați și integrați în comunitatea de valori occidentale și democratice. Jertfa lor va reprezenta de-acum înainte un exemplu de curaj, eroism și dăruire pentru generațiile viitoare. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

” Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaţilor şi al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaţionat cu populaţia civilă din zonă. În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii şi retragerea forţelor NATO”, a afirmat Klaus Iohannis, prezent la ceremonie.
El a subliniat că toate acestea au fost posibile, în primul rând, datorită contribuţiei militarilor români, care nu doar că şi-au dovedit abilităţile tehnice, rigoarea şi caracterul, dar au avut de câştigat şi lupta cu o climă şi o zonă geografică aspre, aceste condiţii făcând şi mai dificile misiunile.
„Însă, cu tenacitate şi hotărâre, militarii noştri s-au adaptat războiului asimetric şi unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanţă care merită din plin respectul nostru. Totodată, a fost un efort uriaş şi în ţară, pentru a forma şi pregăti contingentele, pentru a proiecta forţa la mii de kilometri, pentru a susţine logistic şi financiar mai mult de 19 ani de participare în Teatrul din Afganistan”,  a conchis președintele României.

La eveniment pe lângă oficialitățile naționale, premier, ministrii, a fost prezent și  Mircea Geoană, acum oficial al NATO.

”Am participat cu mândrie și respect la Ceremonia Militară dedicată încheierii participării României în războiul din Afganistan.  Timp de 19 ani, prin eroism, sacrificiu și înalt patriotism, militarii noștri au reprezentat un model de profesionalism, cooperând exemplar cu aliații din NATO și cu partenerii noștri la nivel global.   a națiune și ca Alianta le rămânem profund recunoscători, având obligația de a asigura veteranilor și militarilor noștri toate condițiile profesionale, sociale și materiale necesare acestui corp de elită al Statului român” a ținut să declare Mircea Geoană, secretarul general  adjunct al NATO.

Ce a lăsat coaliția În urmă după aproape 20 de ani de ocupație? Pe lângă mii de victime, în mare parte civili, a rămas un stat slab condus de căpetenii de trib și fără un guvern central funcțional.

Pornit pentru a răzbuna atentatele de la 11 Septembrieși pentru a da jos regimul taliban, războiul s-a transformat treptat, într-o luptă de schimbare a unei țări intr-o democrație autentică și construirea unei societăți civilizate.  Din păcate,  acest deziderat nu a fost atins.

Actualul guvern afgan în curând va cădea, iar toți cei care au susținut și îmbrățișat valorile occidentale vor fi înlăturați.

Atunci, America va trebui să ofere lumii explicații despre decizia retragerii și ce a însemnat Afghanistan pentru ea în ultimii 20 de ani.

Iar noi…poate mai cumpărăm de la rebuturi ceva tehnică militară, la preț de tehnologie avansată,  ca să ne apărăm de rachetele rusești. Până atunci…SERVIM PATRIA !

Distribuie acest articol Oficial Media
Share