Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Franța declară starea de urgență după atentatele din Paris soldate cu peste 153 de morți

paris 1

Capitala franceză sub atac: zeci de morți si cel puțin 100 de ostateci…

Am încercat să aștern primele gânduri legate de ce s-a întâmplat în urmă cu câteva ore în Franța. Din păcate de fiecare dată verificam ce știu deja și încercam să completez cu alte noi detalii, și de fiecare dată numărul morților era altul, la fel și cel al ostatecilor. Una din știri suna cam așa: “Capitala franceză sub asediu, 40 de morți și 100 de ostateci”. În mai puțin de 2 ore numărul acestora a ajuns la peste 150 de morți.

Ultimele informații furnizate de CNN la ora 9 p.m. (ora Americii) confirmă faptul că au avut loc atentate cu bombă, luare de ostateci și cel puțin 153 de persoane și-au pierdut deja viața. Numărul victimelor este în creștere și asta datorită faptului că o parte dintre atacatori nu au fost capturați. 4 atacatori au fost uciși, 3 dintre aceștia aveau material explozibil atașat.

nov-paris-attack_007

Au avut loc 3 atentate: Le Bataclan (al 11-lea arondisment) in timpul unui concert rock, acolo unde trupa americană Eagles of Death Metal susțineau un concert. 2 atacatori au început să tragă în mulțime, mai bine de 100 de persoane au fost ucise.

Al doilea atentat a avut loc la un restaurant foarte iubit în Paris (Le Petite Cambodge), de pe strada Bichat, parte a cartierului Canal Saint Martin. Aici, 11 persoane și-au pierdut viața.

Un atac cu bombă a fost înregistrat într-un bar în apropiere de Stade de France. Echipele naționale de fotbal ale Franței și Germaniei desfășurau un meci amical. În înregistrarea de mai jos se pot auzi zgomotele provocate de detonarea bombelor în apropiere de stadion.

Președintele francez a declarat starea de urgență la nivel statal, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, conform ziarului Le Monde, ceea ce înseamnă că “este permis arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activități este considerată periculoasă, închiderea temporară a teatrelor si locurilor de întâlnire publice, magazine, etc., confiscarea armelor și abilitatea de a desfășura percheziții…și culminând cu închiderea temporară a granițelor”, ceea ce va produce tensiuni la nivel european în contextul fluxului de refugiați sirieni din ultima perioadă, care au tranzitat teritoriul mai multor state europene în căutare de azil în țări precum Germania, Franța, Suedia. În această situație circulația persoanelor în și dinspre Franța va fi interzisă până la ridicarea stării de urgență.

h_52380280

Peste 1,500 de militari au fost mobilizați în Paris pentru păstrarea ordinii și protecție civilă.

Nu se cunoaște numărul exact al atacatorilor, o parte dintre aceștia sunt încă în libertate.

Președintele american, Barak Obama a transmis condoleanțe poporului francez, declarând că “acesta este un atac împotriva întregii umanității și a tuturor valorilor universale pe care le împărtășim. SUA va fi alături de unul din cei mai vechi aliați ai săi în aceste momente grele, și va face tot posibil pentru ca acești teroriști să-și primească justa pedeapsă”.

O parte a presei atribuie acest atentat unui grup islamist afiliat ISIS. Acest atac nu pare întâmplător, având în vedere faptul ca una din știrile acestei dimineți în America anunța un prim succes al Statelor Unite împotriva ISIS, și anume îndepărtarea unei tabere ISIS din Irak.

Până la această oră (10:10 p.m., ora Americii), niciun grup terorist nu și-a asumat acest tentat.

Oana Stiff

Mai multe aici: http://www.cnn.com/2015/11/13/world/paris-shooting/

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share