Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Greva generală din Administraţia Publică suspendată până în septembrie

Reprezentantul sindicatului din Administraţia Publică , Tiberiu Negri a anunţat în conferinţa de presă din această dimineaţă , de la Timişoara că, greva generală ce era planificată să înceapă de mâine va fi suspendată până în septembrie.

Vicepremierul Vasile Dâncu, care este și ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P.), și Valer Suciu din partea sindicaliștilor au convenit o amânare a grevei generale. Au format împreună  un parteneriat prin care urmează să studieze cauzele dar și rezolvări posibile ale acestei stări de încordate.

Punctele  principale sunt:

– analizarea si rezolvarea problemelor cu care se confruntă funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală;
– analiza, dezbaterea si promovarea strategiilor de modernizare a funcţiei publice precum şi strategia formării profesionale în Administratia Publică centrală si locală;
– participarea la dezbaterea si lucrările Comisiei interministeriale pentru redactarea Codului Administrativ şi a Codului de procedură administrativă;
– analiza efectelor negative în scopul corectării sau eliminării unor prevederi din O.U.G. nr. 20/2016 .

De asemenea reprezentanţii F.N.S.A. vor participa la grupurile de lucru ale Guvernului care elaborează Legea pentru salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Ȋn cadrul construcţiei acesteii legi, Guvernul României va lua în discuţie posibilitatea ca administraţia publică locală să fie considerată ramură prioritară, pentru reducerea discrepanţelor salariale dintre angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene/primării şi celelalte categorii de bugetari.

F.N.S.A. va sprijini Guvernul României pentru colectarea datelor privind salariile ce vor fi plătite începând cu data de 01.08.2016 în unităţile administrativ-teritoriale şi vor fi înregistrate în registrul public de evidenţă, ca urmare a aplicării prevederilor O.U.G. nr. 20/2016.

Cu privire la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, Guvernul României va iniţia discuţiile cu Ministerul Finanţelor Publice (M.F.P.), pe baza următoarelor principii: norma de hrană să se acorde tuturor salariaţilor din administraţia publică locală, în limita bugetelor aprobate iar acordarea voucherelelor de vacanţă să ie condiţionată de îndeplinirea unor criterii de performanţă. Reprezentanţii FNSA vor fi invitaţi să participe la discuţiile cu M.F.P iniţiate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şPersoanelor Vârstnice, cu termen de finalitate în luna septembrie 2016.

Vicepremierul Vasile Dîncu a asigurat conducerea F.N.S.A. de tot sprijinul pentru ca moderrnizarea administraţiei publice şi recâştigarea demnităţii salariaţilor din
administraţia publică să devina un proces accelerat, în care toate deciziile şi strategiile se vor face în cadrul unui parteneriat cu F.N.S.A. şi alte organizaţii reprezentative care activează în acest domeniu.

.

La nivelul județului Timiș, din cele 99 de administrații locale aproape 2/3 sunt pentru sprijinirea cerințelor sindicale și au semnat de adeziune la aceste idei. Din 1.299 de semnături, doar 64 au fost  împotrivă.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share