06/12/2021

Gripa aviara loveste din nou. Un nou virus periculos ameninta lumea

Moartea unei femei din China datorita unei noi tulpini de gripa aviara ne atrage atentia ca o pandemie nu este nicicand exclusa, datorita mutatiilor permanente ale virusurilor animale, declara oamenii de stiinta.
 
Noua tulpina, denumita H10N8, a infectat pana acum doua persoane – un caz fatal al unei femei in varsta de 73 de ani, si o a doua femeie, in prezent spitalizata, in stare critica. Faptul ca virusul a sarit de la pasare la om este unul ingrijorator.
„Intotdeauna ar trebui sa fim ingrijorati cand un virus sparge bariera animal/pasare-om, deoarece lipsa imunitatii organismului nu ne va putea proteja,” declara Jeremy Farrar, director al Wellcome Trust si expert in gripa.
„Ar trebui  sa fim cu atat mai ingrijorati in momentul in care aceste virusuri demonstreaza capacitatea de a se replica rapid sau rezistenta  la medicamente. Virusului in discutie i se aplica aceste capacitati, fiind o cauza serioasa de ingrijorare.”

Autoritatile chineze au confirmat cel de-al doilea caz de H10N8 saptamana trecuta, virus prezent la om pentru prima data in istorie in luna decembrie a lui 2013.
Acesta si-a facut simtita prezenta, in timp ce o alta tulpina periculoasa, H7N9 a infectat cel putin 286 de indivizi din China, Taiwan si Hong-Kong, omorand aproximativ 60.
Oamenii de stiinta chinezi, care au studiat virusul folosind mostre prelevate de la pacienta de 73 de ani,  au declarat ca tulpina este o ruda apropiata a altor tulpini de virusuri ale gripei aviare, inclusiv H9N2, bine cunoscut pentru prezenta sa in fermele de pui chineze.

„In mod ingrijorator, asemenea lui H7N9, H10N8 si-a dezvoltat deja caracteristici genetice care ii permit replicarea eficienta la oameni,”
spune Yuelong Shu de la Chinese Center for Disease Control and Prevention din Beijing.
Femeia de 73 de ani s-a prezentat la spital cu febra si pneumonie severa. In ciuda tratamentului cu antibiotice si antivirale, starea ei s-a deteriorat rapid, organele interne i-au cedat, aceasta murind la 9 zile dupa aparitia simptomelor. Mai mult, desi femeia mersese la o ferma de pui inainte de dezvoltarea simptomelor, se pare ca sursa este cu totul alta, dupa efectuarea de analize riguroase la locul cu pricina. Din nefericire, oamenii de stiinta nu stiu inca provenienta lui H10N8.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share