06/03/2021

Grota Bulba din Baia de Aramă

 

Este una dintre cele mai frumoasă peşteri din România, cu unic loc cum este, Galeria Vălurilor de Cristal, un loc de poveste şi de vis prea puţin cunoscut de turişti.

Peştera se găseşte în judeţul Mehedinţi şi se află în clasamentul celor mai mari astfel de formaţiuni de pe teritoriul ţării.

Este încadrată în categoria peşterilor mari ale ţării, ocupând locul al 15-lea în acest clasament. Se găseşte la o altitudine de 325 de metri, la nivelul talvegului văii pârâului Bulba, în baza versantului drept al văii omonime pe DJ 670, la ieşirea din Baia de Aramă către comuna Ponoarele.

Cunoscută şi sub numele de Peştera Mare sau Peştera de la Baia de Aramă, minunea naturală se întinde de fapt sub teritoriul comunei Ponoarele, sub dealurile Brăzişori şi Cornet, pe o distanţă de 5.160 de metri lungime, fiind cotată ca una dintre peşterile mari ale ţării.

Din Baia de Aramă, urmezi spre vest drumul ce duce la Ponoare. Intrarea în peşteră se află la circa 3 kilometri de centrul localităţii Baia de Aramă. La 1 kilometru de la ieşirea din oraş există o bifurcaţie – spre dreapta un drum forestier care urcă pe Valea Bulbei, iar la stânga drumul asfaltat spre Ponoare. Încă 1 kilometru pe Valea Bulbei şi se ajunge la gura peşterii, destul de impunătoare, din care curge pârâul.

Intrarea prezintă mai multe dificultăţi, fiind o peşteră încă activă, prin care curge firul apelor venite din cele două zătoane.

Peştera este structurată în trei etaje. Primul etaj, cel activ, care constituie traseul principal, are o lungime de 950 de metri. Etajul al doilea, numit etajul subfosil, în care apele ajung numai în perioada când lacul este plin, are 1.200 de metri şi cuprinde galerii de mare frumuseţe, cum este Galeria cu Anastomoze. Diferenţa de nivel dintre cele trei etaje este de 20-25 metri, iar accesul în galeriile superioare se face printr-un loc numit Balconul. De aici porneşte una din cele mai frumoase galerii ale peşterii, lungă de aproape 1 kilometru şi care poartă numele de Galeria Vălurilor de Cristal.

Unele văluri sunt simple şi liniare, ca nişte dungi drepte atârnând de tavan, dar altele au forme de bucle şi de falduri formate din piatră. Ele sunt încreţite ca şi cum ar fi fost lucrate cu multă migală de un meşter priceput

Însumând peste 4.860 de metri de galerii, peştera se caracterizează prin armonie. având o personalitate distinctă în carstul românesc. Ea poate fi vizitată numai când apele Bulbei seacă şi permit intrarea şi depăşirea celor două sifoane.

Stejărel Ionescu

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share