13/06/2021

Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru graţiere şi OUG pentru modificarea Codurilor Penale

Guvernul Grindeanu a adoptat graţierea unor pedepse ca proiect de lege, dar şi Ordonaţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale, în sedinţa de astăzi. Cele două acte normative merg în Parlament, în procedură de urgenţă.  

Anunţul a fost facut de Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

„Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO. Am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse.(…)Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

Acesta a mai spus: „La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul”.

Pe de altă parte, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale a fost deja trimisă la CSM, pentru aviz, şi ar urma să intre pe ordinea de zi a şedinţei de pe 1 februarie, ora 9.00:

„Solicitarea Ministerului Justiției, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017.”

În completarea anunţului se precizează faptul că proiectul OUG a fost trimis CSM pe 31.01.2017.

realitatea.net

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share