02/03/2021

” HOȚII ÎȚI INVADEAZĂ INTIMITATEA ”- CAMPANIA POLIȚIEI ROMÂNE

 

La începutul lunii decembrie, Inspectoratul General al Poliției Române a lansat Campania „Hoții îţi invadează intimitatea”, care are ca scop conștientizarea cu privire la rolul și importanța măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuințe.

În această perioadă,  campania   se derulează cu succes și este  Âdestinată prevenirii furturilor din locuințe, infracțiuni cu un impact deosebit în percepția populației privitor la siguranța personală.

În județul Hunedoara, campania este implementată de polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității, care, împreună cu polițiștii de Proximitate, realizează activități de instruire a proprietarilor de locuințe (apartamente și case) din zona urbană, referitoare la modurile de operare ale infractorilor și accentuează măsurile eficiente de prevenție și  protecție ale bunurilor personale.

În cursul lunii ianuarie 2020, polițiștii s-au întâlnit deja cu 35 de proprietari din municipiul Deva în cadrul ședințelor asociaților de proprietari dar și cu persoane vârstnice, vulnerabile la acest tip de infracțiune, comis în special prin ”false calități” sau ”prin împrietenire”.În parteneriat cu Primăria Deva, polițiștii au informat persoanele vârstnice din municipiu despre riscurile asumate prin nefolosirea corespunzătoare a interfoanelor montate la scările de bloc sau prin primirea în locuință a diverselor persoane necunoscute care, prin false calități, insistă să pătrundă în locuință sub diferite pretexte (prestări servicii de deratizate, promoție de produse casnice, strângere de fonduri etc.).

Și în cursul lunii februarie a.c.,  vor avea loc astfel de activități de conștientizare și informare a publicului – țintă despre modalitățile eficiente de prevenire a furturilor din locuințe comise prin împrietenire, false calități, prin escaladarea și forțarea unor geamuri neasigurate, prin neasigurarea ușii de la intrare, prin nefolosirea corespunzătoare a interfonului sau la pont, adică prin complicitatea proprietarilor. Activitățile se vor derula și în celelalte municipii și orașe din județ.

Proprietarii participanți la activitățile polițiștilor au posibilitatea de a vedea prin lentilele unor ochelari VR (realitate virtuală 360̊)  desfășurarea în timp real a unui furt din locuință și pot experimenta sentimentul, senzația psihologică de invadare și violare a intimității personale.    ”Ochelarii VR folosiți în campanie au rolul de a conștientiza proprietarii de locuințe din mediul urban, cu privire la daunele psihologice și nu doar materiale, pe care infracțiunile de furt din locuință le produce întregii familii. Chiar dacă locuința este asigurată împotriva unui astfel de risc, sentimentul de violare a spațiului intim creează o reală reacție psihologică de stres și induce un puternic sentiment de insecuritate în propria intimitate. În activitatea noastră am cunoscut, din păcate, familii care nu au reușit să revină în locuința călcată de hoți nici după o lună de zile, chiar dacă pagubele materiale nu au fost însemnate, însă confortul intimității personale a fost grav afectat. Prin folosirea acestor ochelari de nouă tehnologie încercăm să îi sensibilizăm pe proprietari și să îi convingem să adopte un comportament preventiv în relație cu bunurile de valoare”  a declarat comisarul de poliție Fieraru Andrea, sociolog  în cadrul I.P.J. Hunedoara.

La nivelul României, în primele 10 luni ale anului 2019, au fost sesizate cu 4,12% mai puţine furturi din locuinţe, comparativ cu perioada similară a anului 2018.

Per ansamblu, mediul urban se confruntă cu un număr mai mare de astfel de fapte, comparativ cu mediul rural. Astfel, în oraşe s-au înregistrat 54,5%  infracţiuni de acest gen, în timp ce în zonele rurale au fost sesizate 45,5%.

Aşa cum vom face şi pe timpul derulării campaniei, recomandăm fiecărui cetăţean în parte:

  • Asigură-te că ai încuiat ușa, chiar și când ești în casă;
  • Montează o încuietoare de calitate;
  • Montează un sistem de alarmă;
  • Nu transmite informații personale pe rețelele de socializare” se mai arată în comunicatul Poliței Române.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share