28/10/2020

Hunedoara sub cod roșu hidrologic

Efectivele I.S.U. Hunedoara sunt în alertă maximă în urma codului roşu hidrologic cu incidenţă în zona râurilor Mureş şi Strei şi a afluenţilor acestora.

Scurgerile importante pe versanţi şi viiturile rapide pe râurile mici generate de ploile abundente şi insistente au produs inundaţii în 24 de localităţi, aproape 150 de gospodării fiind afectate. Localităţile afectate de viituri se află în zona Orăştie şi Călan, în apropierea mai multor afluenţi ai Streiului, dar şi în zona Deva şi Brad.

Peste 120 de pompieri ai Detaşamentelor Deva, Hunedoara, Orăştie şi Petroşani ai Secţiei Ilia şi Staţiei Brad intervin în sprijinul oamenilor cu toată tehnica disponibilă pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă. Au început operaţiunile de extragere a apei din beciuri şi anexe, pompierii fiind coordonaţi din teren de şeful inspectoratului şi prefectul judeţului Hunedoara. Porţiuni din DJ 668 şi drumul comunal spre Dâncu Mic au fost spălate şi deteriorate de torenţi.  În zona Bolii a avut loc și o alunecare de teren.

Prefectul județului, Vasilică Potecă, a fost prezent în prima parte a zilei în Călan (unde sunt cele mai mari probleme), Bănița, Batiz și în alte localități unde au fost inundate gospodării și terenuri agricole, pentru a discuta cu locuitorii, pentru evaluarea situației și pentru a lua măsuri urgente în vederea limitării pagubelor produse de ape.

Până ieri  la ora 14.00 au fost efectuate intervenții la 90 de gospodării din zona Călan, 60 gospodării din zona Orăștie – Orăștioara. De asemenea s-a constatat că fost distrusă de ape o porțiune a Drumului Comunal 56 – localitatea Grind aparținătoare orașului Călan.  Aflat în teren împreună cu prefectul județului, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, col. Viorel Demian, a coordonat misiunile de intervenție ale pompierilor hunedoreni.

În  ultimele 24 de ore, conform măsurătorilor făcute în punctele strategice de către hidrologii de la Apele Române din cadrul SHI Petroșani, cel mai mult a plouat în zona Câmpu lui Neag din Uricani, 26 l/ mp, iar cel mai puțin pe Defileul Jiului în zona Strâmbuța, doar 2,2 l/ mp. Alte valori reținute de noi sunt: Valea de Pești – Uricani – 22 l/ mp, Bărbăteni (Lupeni) – 7,6 l/ mp, Livezeni (Aninoasa) – 14 l/ mp, Dărănești (Petroșani) – 6,4 l/ mp, Peștera Bolii (Petroșani) 6,8 l/ mp, Taia (Petrila) -9,7 l/ mp și Jieț (Petrila) – 12 l/ mp.
În intervalul 10-17 iunie, cantitățile cumulate de apă depășesc în medie peste 100 l/ mp în foarte multe locuri unde au avut loc măsurători, după cum urmează: 125 l/ mp la Jieț, 122 l/ mp la Livezeni, 109,4 l/ mp la Peștera Bolii, 106,2 l/ mp, atât la Iscroni, cât și la Dărănești, 100,2 l/ mp la Taia. Se apropie de 100 l/ mp următoarele zone: 98,5 l/mp la Valea de Pești, 96 l/ mp la Strâmbuța, 92,7 l/ mp la Câmpu lui Neag, 91,9 l/ mp la Bărbăteni.

L a nivelul ISU Hunedoara, pentru înlăturarea efectelor negative înregistrate ca urmare a manifestării fenomenelor hidro – meteorologice periculoase sunt angrenate mai multe forţe şi mijloace tehnice: autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autocamioane de intervenţie, microbuze, autospeciale primă intervenţie, motopompe transportabile, motopompe remorcabile precum și 118 ofiţeri și subofițeri.

Facem un apel către oameni să nu se expună pericolului şi să urmeze întocmai recomandările autorităţilor, la nevoie.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share