24/09/2020

Hunedorenii afectați de inundații vor fi despăgubiți

În urma inundațiilor care au avut loc în luna iunie în județul Hunedoara au fost provocate importante pagube materiale în 46 de comune și orașe.

Valoarea totală a pagubelor produse pe teritoriul județului Hunedoara de calamitățile naturale cauzate de inundații este de 56.700.417 lei, din care la obiectivele de infrastructură locală valoarea este de 34.204.000 lei.

Au fost afectate, în principal, obiectivele de infrastructură locală (drumuri județene, drumuri comunale, străzi, drumuri vicinale, drumuri auto forestiere, poduri, podețe, traversări pietonale, rețele de alimentare cu apă, rețele de canalizare, stații de epurare, etc.), locuințe, anexe gospodărești, obiective socio-economice, lucrări hidrotehnice și terenuri agricole cultivate.

Instituția Prefectului-Județul Hunedoara, prin prefectul Vasilică Potecă, a inițiat și transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerului de Finanțe un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede acordarea de despăgubiri pentru Unitățile Administrativ Teritoriale( inclusiv pentru Consiliul Județean Hunedoara) pe raza cărora au fost înregistrate pagube materiale.

Locuitorii din zonele afectate, care în această perioadă au înregistrat pagube materiale în gospodării, vor primi despăgubiri de la Guvernul României, în baza Hotărârii nr. 481/2020 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații în cursul anului 2020.

În urma precipitațiilor înregistrate în data de 26 iunie a.c.  în zona Valea de Brazi și Câmpul lui Neag, cotele apelor Jiului de Vest au crescut alarmant depășind cota de inundaţie.

La ora 06:35 s-a transmis populației, din zonele Uricani, Lupeni, Petroşani un mesaj RO- alert de avertizare cod roșu hidrologic, valabil până la ora 12:00.  75 de pompieri militari cu 20 de mijloace tehnice de intervenție au fost mobilizate imediat și intervin în zonele afectate pentru evacuarea persoanelor aflate în pericol și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo. Efectivele de pompieri au fost suplimentate cu echipaje ce însumează zeci de jandarmi, poliţişti şi salvamontişti. Pompieri militari, jandarmi, salvamontiști din întregul județ Hunedoara precum și din județele Caraș-Severin, Timiș și Sibiu intervin cu 34 de motopompe pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate cât și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo. DN 66 este inundat și rupt în zona Câmpul lui Neag.

Au fost evacuate atunci  270 persoane din localitatea Lupeni, Aninoasa şi Uricani către punctul de evacuare stabilit la Şcoala 2 Bărbăteni. Încă două  şcoli generale au fost stabilite ca puncte de evacuare în localitățile Iscroni și Aninoasa.

 

” Sunt cele mai catastrofale inundații de care am avut parte, până în prezent. Ne-am mobilizat și facem tot ceea ce ne stă în putință să contracaram efectele acestui dezastru care a lovit municipiul Lupeni. Avem sute de gospodării afectate, am evacuat peste 140 de persoane” a ținut să ne declare primarul municipiului Lupeni.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share