Impozite mai mici pentru timişoreni

Începând cu 2017, impozitele şi taxele locale vor scădea simţitor, astfel că timişorenii vor plătii mai puţin birurile către comenduire.

Oficialităţile municipiului de pe Bega au pregătit  un proiect care prevede scăderi ale impozitelor pe clădiri, dar și ale taxelor pentru eliberarea certificatelor de urbanism, a avizelor, a autorizațiilor de construire, etc.

Impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoane fizice ar putea să scadă de la 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, la 0,08%. Tot mai puțin vor plăti și cei care locuiesc în clădiri nerezidențiale, unde impozitul va scădea de la 0,6%, la 0,02%. Pentru clădirile rezidențiale deținute de persoane juridice impozitul va scădea de la 0,1%, la 0,08%, care este cel mai mic prag.

Pentru obținerea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor pentru racordurile de branșament la utilități, pentru autorizație de construcție sau pentru taxele de nomenclatură stradală. “Aceste taxe și impozite sunt în interesul cetățenilor, că-i vizeaza direct. Restul este răspunderea administrașiei și prezintă importanță în planul secundar. Aici vorbim doar de estimări. Nimeni nu poate să-ți dea cu exactitate impactul pentru că atunci când reduci impozitele este un lucru cunoscut. De regulă nu scad sensibil încasările, pentru că se multiplică activitățile”, explică primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Tot de anul viitor unele taxe și impozite vor dispărea. Este cazul impozitului pe spectacol, care până acum se impozita cu 3% pentru unele activități artistice și cu 5% pentru altele. O altă veste bună, taxa de intrare la Grădina Zoologică va dispărea pentru persoanele cu dizabilități și copiii cu vârstă de sub 14 ani. Șoferii care au mașini hibrid sau cu motor electric nu vor mai plăti impozit.

În schimb vor exista personae care vor scoate mai mulți bani din buzunar dacă demolează sau  construiesc fără autorizație sau pentru cei care își lasă clădirile în paragină, unde impozitul poate creşte cu 500%.

Stejarel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share