Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

În Reclădim România, unde sunt fondurile europene???

Guvernul a reciclat promisiunile neonorate ale tuturor guvernărilor precedente și a venit cu un plan mamut de relansare economică, ce promite investiții de peste 100 de miliarde de euro în următorul  deceniu.

Liderii PNL au  prezentat ieri,  alături de președintele Klaus Iohannis, Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un document care preia multe dintre ideile vehiculate de toți guvernanții din ultimele decenii – de la construcția de autostrăzi și spitale regionale, la bani pentru dezvoltarea rurală și a sistemului de educație.

Proiectul publicat miercuri de Guvern prevede investiții în peste 3.400 de kilometri de autostradă și drumuri expres, zeci de spitale și peste o mie de unități medicale în mediul rural, renovarea a circa 2.500 de școli și construcția a 180 de grădinițe, miliarde de euro alocate reabilitării sistemului de irigații, dar și pentru noi unități de producție energetică și reabilitarea rețelelor de transport.

Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan național și regional, industrii și servicii competitive. Putem avea toate acestea numai prin accelerarea proiectelor majore de investiții, într-o manieră eficientă, profesionistă și transparentă. România nu mai are voie să rateze nicio oportunitate de finanțare și de dezvoltare, și nici să urmărească mize mici, de moment. Tocmai de aceea, m-am implicat direct, alături de Guvern, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților. Am toată încrederea că, împreună cu românii, vom depăși dificultățile actuale și vom pune bazele României Normale, care să ne ofere tuturor un viitor mai bun în țara noastră” , a arătat în mesajul său, președintele Klaus Iohannis.

Guvernul a prezentat astăzi planul său privind relansarea economică. Sper să nu fie doar o colecție de promisiuni, deși sunt idei pe care le-am tot văzut de-a lungul anilor, vehiculate de mai toate Guvernele recente.Sigur, ar fi extraordinar să se realizeze măcar o fracțiune din ceea ce se propune, dar din păcate Guvernul demarează greșit.Guvernul și-a găsit timp să încropească un astfel de document, dar nu și să realizeze o listă foarte clară a proiectelor sau a domeniilor prioritare ce ar trebui să fie finanțate prin Planul lansat de Comisia Europeană de mai bine de o lună de zile. Guvernul de la București se poartă ca și cum respectivul Plan nici nu există, sau – mai grav – ca și cum am avea certitudinea că banii aceia vor veni.Le reamintesc guvernanților că urmează un amplu proces de negociere, iar pentru România un succes poate deveni extrem de dificil, mai ales în lipsa unei baze foarte clare de plecare în aceste discuții!Și să nu uităm nici de negocierile privind viitorul Buget al UE, și ele în desfășurare – nici acolo lucrurile nu sunt bătute în cuie, iar România are de luptat, trebuie să convingă. Nu putem reduce realitatea la un plan fantezist, care nu știm pe ce se bazează” se arată în mesajul europarlamentarului  PRO ROMÂNIA  Corina Crețu.

HotNews notează că peste 80% dintre bani ar urma să fie investiți în infrastructura de transport, sătătate, educație și energie. De altfel, premierul Orban anunțase recent că „sume impresionante” vor merge către acestedomenii.

Planul de relansare prevede totodată măsuri de sprijin pentru domeniile afectate de criza coronavirusului, de la granturi pentru IMM-uri, digitalizare, susținerea angajaților și ocuparea forței de muncă, majoritatea fiind deja anunțate în ultimele trei luni deguvern.

Totuși, planul de relansare conține o schimbare interesantă de paradigmă. După ce guvernarea PSD și-a bazat strategia de dezvoltare pe creșterea consumului, liberalii vor să promoveze stimularea capitalului autohton și investițiilestrategice.

„Modelul de dezvoltare a României bazat doar pe consumul populației, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat într-un nou model de creștere economică axat pe: stimularea și dezvoltarea capitalului autohton și a competitivității companiilor românești; investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice; transformarea digitală a economiei și a administrației publice; pregătirea economiei pentru noua revoluție tehnologică; tranziția către o economie durabilă”, se arată în documentulguvernului.

Obiectivul noului model de dezvoltare economică este realizarea convergenței cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE, la orizontul anului2025.

Banii pentru investițiile anunțate provin de la bugetul de stat, dar Guvernul se va baza masiv pe fondurile europene. Președintele Iohannis spunea marți că obiectivul major al României este obținerea unor alocări cât mai mari pentru politicile de coeziune și agricultură, care „reprezintă cele mai importante instrumente de investiții aleUniunii”.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, România ar putea accesa 33 de miliarde de euro din planul de relansare al Comisiei Europene, Next Generation EU, pe lângă cele 80 de miliarde de euro din bugetul multianual aferent perioadei2021-2027.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share