19/04/2021

Ineleţ, satul din judeţul Caraş-Severin care se află cu un pas mai aproape de cer

images

Acolo unde civilizația modernă și-a întors spatele, lăsând oamenii undeva pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, există un sat, un sat cu oameni, fără curent electric, fără de gaze, fără încălzire centrala dar care ştiu să trăiască, chiar şi cu iernile aspre. Povestim despre cătunul Ineleţ.

Singura cale de de comunicare cu lumea din exterior este un făgaș anevoios prin stâncă, facilitat de 4 scări din lemn vechi de peste 4 decenii. Dacă ele ar ceda, oamenii care trăiesc la capătul lumii ar fi izolați complet, însă viața continuă și la 1000 m altitudine. Şi pentru ei, pentru cei care au mai rămas în sat, chiar puţini, Ineleţ, înseamnă “acasă”.

inelet-06

Dacă din întâmplare ajungi în Băile Herculane, te poţi întoarce în timp, plecând în direcția localităţii Baia de Aramă până ajungi în dreptul pensiunii „Dumbrava”, şi de acolo încă 7 km, până o dai de o stație de autobuz din lemn, improvizată cu o băncuță și o vatră de foc, pe care se găsesc lemne, pentru friguroşi.
În dreapta stației de autobuz, coboară o cărare spre râul Cerna, apoi treci un pod și urmezi cărarea care urcă în serpentine. Ca repere din loc în loc, găseşti rugăciunea „Tatăl Nostru”, scrijelită pe panouri din lemn lăcuit, care îți marchează drumul pe care să-l urmezi, și pe câteva, apare chiar numele unuia dintre cătunele care compun satul Scărișoara, în varianta bănățeană – Inelăț.inelet-05

Drumul, aşa şerpuind te duce la nişte scări de lemn vechi de peste 40 de ani,  fixate în  cuie sau legate cu sârme ruginite, strânse între două stânci ascuțite, ca să te poţi  simți în siguranță. De la capătul scărilor mai ai de făcut 4 km până în sat.
La Ineleț, niciodată nu a ajuns ambulanţa sau vreo altă maşină, scările fiind singurul mod de comunicare cu “civilizaţia”. Dacă eşti bolnav, te faci bine cu fierturi din ierburi. În caz de urgenţă faci o targă de lemn şi cu o funie legata cobori scările.

Aici iarna tine câteva luni, iar cand temperaturile de afară ajung la zece grade, este foarte cald şi pe mulţi îi apucă dorul de civilizaţie, o pornesc agale spre scări şi de acolo la oraş.

În Ineleţ sunt 47 de suflete care trăiesc în 11 case.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share