Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Întâlnire trasfrontalieră de la Beba Veche

La Beba Veche, Judeţul Timiş, a avut loc ceremonia de deschidere a frotierei Triplex Confinium, în prezența celor trei reprezentanţi din judeţele de frontieră commune : Ungaria, România şi Serbia.

La ceremonie au fost prezenţi , preşedintele Consiliului Judeţean Timiş,  Titu Bojin, al Consiliului Județean Csongrád, Kakas Béla și al reprezentantului Guvernului Provinciei Autonome Voivodina,  Branislav Bugarski . Fanfara “Pro Amicitia” din Timișoara a intonat imnurile celor trei țări și Simfonia a IX-a de Beethoven (Oda Bucuriei).

De asemenea la castelul Nako din Sânicolau Mare, a avea loc Adunarea Generală a DKMT. şi decernarea premiilor de excelență ale DKMT, prezentarea pe scurt a proiectelor câștigătoare şi predarea președinției în exercițiu a DKMT către județul Csongrád.

Întâlnirea reprezentanților din cele trei țări din acest an s-a  desfăşurat în “Auschwitzul românesc” la câţiva metri de gardul ghimpat al ungurilor, în punctual comun al celor trei naţiuni: UNGARIA, ROMANIA şi Serbia. “Este o tradiție de 19 ani, ea ne sugerează faptul că de cele trei laturi ale graniței trăiesc oameni care doresc să coopereze, care au o viziune comună despre viitor și care doresc să acționeze în sensul acestei viziuni. Acest gard este numai un episod și acest gard nu se adresează locuitorilor care trăiesc de o parte sau de alta a graniței, este un episod, noi nu ne propunem să ridicăm garduri ci să construim punți, să construim drumuri care să lege comunitățile”, declară Kakas Béla, președintele Consiliului Județean Csongrád.

De asemenea a avut loc şi un cros transfrontalier , la care au luat parte copiii din localităţile de graniţă din Serbia, Ungaria şi România. Toţi alergătorii au primit tricouri şi medalii, iar câştigătorii primelor trei locuri au primit şi cupe. “Este a 19-a ediție când ne întâlnim prieteni, frați, rudele, oficialitățile din cele trei țări la locul numit Triplex, pentru a putea sărbători această întâlnire. Așa cum se știe, în cei 19 ani au fost mai multe etape. Prima dată au fost acele etape de suflet, întâlniri între cei din România, Ungaria și Serbia pentru a se putea vedea, simți că sunt din nou împreună. Apoi au apărut manifestările culturale, întâlnirile și încercările de a găsi soluții pentru ce înseamnă partea economică. Astăzi, avem în relațiile trasfrontaliere, prin UE o sumă suficient de mare, 300 milioane euro, care poate fi folosită în comun de cele trei parteneriate ale țărilor respective”, spune șeful CJ Timiș, Titu Bojin.

Prin activitatea comună am reușit foarte multe să realizăm. Există trei treceri de frontieră, am realizat proiectul strategic, să reușim să rezolvăm râul Bega și dorim prin aceasta să dezvoltăm activitatea economică pe ambele părți ale graniței. Totdeauna am făcut un lucru foate bun, în mijloc am pus omul și am folosit doar patru categorii de oameni: buni, răi, harnici și leneși. Sarcina noastră este să cooperam împreună și  să arătăm colegilor de la Bruxelles că se poate coopera și că nu este important care de ce naționalitate sau religie este”, transmite Branislav Bugarski , secretar al Guvernului Provinciei Autonome Voivodina.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share