27/10/2020

Întoarcerea dacilor

Un grup de tineri din Deva vor să întoarcă istoria înapoi, cu peste 2000 de ani, şi vor să-i readucă pe strămoşii noştri daci, în noul sat ce vor să-l construiască în apropierea localităţii Ohana Sibişel, care se va numi „Sargeţia”.
Este un proiect de suflet aparţinând unui grup de tineri deveni, care fac parte dintr-o organizație non-guvernamentală, mari iubitori de istorie şi care vor să reconstruiască un sat dacic sută la sută autentic aşa cum era pe vremea lui Decebal. Vor fi construite case și bordeie îngropate în pământ, așa cum construiau dacii, dar și locuințe de nobili și diverse ateliere.
La final, satul va putea fi vizitat de către turiștii din toată lumea, şi chiar mai mult decât atât, vizitatorii vor avea posibilitatea să și închirieze casele pentru a experimenta cum trăiau strămoșii daci, interioarele vor fi amenajate cu obiecte -replici fidele ale unor piese descoperite, în urma săpăturilor, în diverse situri arheologice din țară.
Satul va avea și o piață centrală, un loc în care strămoșii daci organizau ceremonii, și va fi împrejmuit cu gard din lemn și piatră. Așezarea va putea fi vizitată de turiștii doritori, dar și folosite temporar pe post de locuințe.
Tot proiectul satului dacic de la Ohaba Sibișel este dezvoltat pe bază de implicare, donații și voluntariat. Inițiatorii săi se arată deschiși la orice fel de discuții și propuneri. „Acceptăm idei noi, oameni care doresc să se implice atât de aproape, cât și de departe, prin donații, implicare de orice natură și voluntariat, în acest proiect. Tuturor care doresc să se implice, le vom oferi diverse facilități după ce proiectul își va deschide porțile către public”, mai spune Marius Achim.
Un astfel de sat a mai fost ridicat undeva pe la Buzău, însă așezarea dacică de la Ohaba Sibișel va fi singura sută la sută autentică construită în România.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share