Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în Duminica Floriilor sau a Patimilor

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Sărbătoarea de astăzi inaugurează ultima săptămână din viaţa lui Iisus, când începe şi Săptămâna Patimilor mântuitorului. În fiecare seară în biserici se oficiază slujbele de Denie, unde credincioşii sunt îndemnaţi să îl însoțească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea și Învierea Sa.

De Florii credincioşii duc la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfiinţite de către preot, apoi acestea sunt legate deasupra tocului uşii de la intrare şi păstrate tot anul pentru a avea spor în casă, dar se mai pun şi la icoane sau la porţi.

De Florii se manâncă peşte,  se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

De Florii  se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă (apă sfințită), iar fetele de măritat îşi scot zestrea afară, la soare, şi o împodobesc cu flori. Roagându-se  Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul cât mai repede.

În unele sate din Banat şi din Transilvania, fetele mari pun o cămaşă curată şi o oglindă sub crengile unui păr altoit, pe care, după  răsăritul soarelui, le iau din acel loc. Obiceiul ajută în dragoste şi sănătate.

Tot din tradiţia popular se spune că aşa cum va fi vremea de Florii, tot aşa va fi şi de Paşte.

De Florii, toţi cei care poartă numele de floare sunt sărbătoriţi în această zi. Aşa că LA MULŢI ANI TUTUROR FLORILOR.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share