26/02/2021

Între poezie și… polemici. Eminescu, omagiat la Biblioteca UPT

De Ziua Culturii Naționale, Universitatea Politehnica Timișoara l-a omagiat pe Mihai Eminescu printr-o serie de evenimente organizate la Biblioteca Centrală a UPT.

Astfel, sub titlul „Dintre sute de polemici…”, în data de 15 ianuarie 2020, de la ora 13:00, în Sala Polivalenta a BCUPT a avut loc lansarea volumului „Eminescu orator. Strategii retorice în publicistică”, al cărui autor este Daniel Ciurel, cadru didactic al Facultății de Științe ale Comunicării din cadrul UPT. Volumul, a apărut recent la editura Tritonic, şi prezintă publicistica eminesciană din perspectivă retorică și face parte din seria lansărilor de carte FSC.

„Daniel Ciurel abordează, într-o manieră proaspătă şi tentantă, un sector relativ puţin investigat al creaţiei eminesciene: cel publicistic. Înarmat cu achiziţiile criticismului retoric tradițional și ale neoretoricii, cu lecturi extinse în domeniul argumentării mediatice, cu o cunoaştere exemplară a tehnicilor jurnalistice de persuasiune, Daniel Ciurel identifică într-un corpus vast de texte strategiile retorice abordate de Mihai Eminescu de-a lungul carierei sale de publicist”, precizează conf. univ. dr. Mariana Cernicova-Bucă.

Volumul își propune să relanseze interesul pentru publicistica eminesciană și să promoveze criticismul retoric în științele comunicării, ca metodă calitativă aparte.  Eminescu a fost un jurnalist lucid, incomod și angajat. Deloc desuet, ba chiar, în multe privințe, extrem de actual, Eminescu oferă un model de ziarist complet, care a influențat generații de jurnaliști români.

 15 minute de poezie

 Tot în data de 15 ianuarie 2020, de la ora 15:00, Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara i-a invitat pe toți cei interesați la 15 minute de poezie, în holul central instituției.

Evenimentul a  fost organizatcu ocazia Zilei Culturii Naționale, iar în cadrul acestuia studenți voluntari, împreună cu bibliotecari BCUPT și cadre didactice de la Universitatea Politehnica Timișoara au avut ocazia de a recita  versuri din creaţia lui Mihai Eminescu în ambientul creat de expoziția SIT WITH ME, a studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

Tot atunci a fost organizat și un concurs cu premii pentru cititorii BCUPT, tematica fiind, bineînțeles, legată de Eminescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share