Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ionel Petre – ALDE: Guvernatorul BNR nu trebuie să se transforme într-un vector electoral

Creșterea alarmantă a cursului euro a fost unul dintre subiectele pe care le-a abordat președintele ALDE Dâmbovița, domnul Ionel Petre, vicepreședintele ANANP, chiar la sfârșitul lunii ianuarie. Specialiștii în economie sunt convinși că Mugur Isărescu încearcă să-și negocieze mandatul de guvernator al BNR și manipulează piața pentru a-și crea o plasă de siguranță.

Ionel Petre - ALDE - Guvernatorul BNR

Ionel Petre ALDE: Luna decembrie este una de ”cheltuieli”

”Situația cel puțin alarmantă în ceea ce privește oscilația euro -vă spun în calitate de economist- că circumstanțe atenuante are doar în condițiile în care se întâmplă în fiecare iarnă- atunci când nu neapărat consumatorii finali/consumatorii casnici, investesc ce au de investit, cumpără ce au de cumpărat, ci și societățile încearcă să facă achiziții majore în ultima lună decembrie, tocmai pentru …cheltuieli, impozit pe profit, ș.a.m.d. 😉 urmând ca ele să fie plătite în lunile următoare, respectiv ianuarie-februarie.”

Mai diplomat decât alți economiști, Ionel Petre ne ”informează” conotativ, că nu e nimic anormal în relația leu-euro, ci doar jocuri de culise și un razboi Parlament-BNR. Președintele ALDE Dâmbovița face referire foarte probabil la anul 2017, când senatorul Daniel Zamfir l-a chemat la Comisia Economică pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, acesta din urmă încercând să blocheze cererea lui Zamfir. Isărescu a utilizat toate subterfugiile posibile şi imposibile să nu se prezinte la Comisie şi în acel moment ROBOR a început să crească.

Oficial o ducem bine

Astăzi rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la finalul lunii ianuarie la  31,9 miliarde euro, minus 1,1 mld. euro faţă de luna decembrie 2018 (33,06 mld.euro), după ieşiri de 2,7 mld. euro în cursul lunii, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35.765 milioane euro, faţă de 36.800 milioane euro la 31 decembrie 2018.

Să meargă în Parlament

”În acest moment s-au dus puțin cam sus si ar trebui ca BNR -ul să termine cu acest dute-vino in schimb de replici cu parlamentul, ar trebui să se supună voinței poporului, să meargă să justifice și eventual să gasească și o soluție în acest echilibru al cursului euro. Mai pe scurt vă spun clar ca BNR-ul ar trebuie să intevină ori de câte ori este cazul, prin infuzia de lichidități în piață și, automat să țină euro sub control. Această instabilitate majoră ne afectează în primul rând pe noi, pe toți cetățenii și pe urmă vorbim de instituții si marii investitori care nu sunt deloc de neglijat.

Bineînțeles că aici avem efectele pe care le știm cu toții: creșteri spectaculoase de prețuri, instabilitate la schimbul valutar, instabilitate pe producție.  Sunt oameni care vor să se împrumute si nu au de unde și cred că toate aceste lucruri dacă nu stopate cât mai în fașă s-ar putea să aibă efecte nu doar în primele două luni ale anului 2019, cât si mai departe, ceea ce nu este de dorit. Cu atât mai mult cu cât avem doi ani electorali plini -și aici mă refer si la ministrul de finante si la guvernatorul BNR- care trebuie să lase deoparte politica pentru că chiar dacă e pus politic cu acordul Parlamentului nu inseamnă că trebuie să se transforme intr-un vector electoral, indiferent de ce culoare”, declară Ionel Petre la sediul ALDE Dâmbovița.

Alte opinii: SRI nu va continua să îl acopere pe Isărescu

Lucian Isar: ”În contextul alegerilor pentru Consiliul de Administraţie al BNR din aprilie 2019, lucrurile stau după cum urmează, în prezent: explozia cursului nu are nicio legătură cu OUG 114, pentru că aceasta a fost dată în decembrie, iar euro a stat liniştit. Cu două zile înainte de explozia cursului, Isărescu a transmis public că pieţele sunt nervoase pentru că senatorul Zamfir l-a chemat la audiere în Senat.

După cum se poate observa zilele acestea, cursul revine spre 4,65 lei/euro, deoarece anumiţi bancheri încep să îşi taie pierderile, adică să considere investiţia în Isărescu drept un cost şi să îl abandoneze. Singura şansă în acest moment pentru ca Isărescu să mai crească cursul spre 5 lei este ca BNR să intervină agresiv cumpărând euro în piaţă. Cred că, de data aceasta, dacă o va face, SRI nu va mai continua să îl tot acopere pe Isărescu.”

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share