26/10/2020

IPJ Dâmbovița: Acțiuni pentru prevenirea infracţionalităţii în unităţile de învăţământ

pol1
Inspectoratul de Politie Judetean Dambovita www.oficialmedia.com

De la începutul anului şcolar 2015/2016 şi până la vacanţa de iarnă, poliţiştii au desfăşurat 1.305 de activităţi preventive pentru asigurarea unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ precum şi prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

Din totalul acestora, 1.018 au constat în întâlniri interactive cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, iar 132 au fost pe linia combaterii absenteismului şcolar.

Totodată, au fost desfăşurate acţiuni pe linie de pază conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, prin care s-au urmărit verificarea modului de asigurare a accesului în unităţile de învăţământ şi a pazei sediilor, determinarea factorilor de conducere pentru instituirea unei forme de pază prevăzută de lege, precum şi acordarea sprijinului de specialitate necesar în organizarea pazei şi funcţionarea sistemelor tehnice de alarmare.

În sfera activităţilor educative s-au înscris şi cele 155 de acţiuni ale poliţiştilor rutieri, prin intermediul cărora elevii au avut posibilitatea transpunerii în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice.

Având în vedere neregulile descoperite în cadrul acţiunilor, au fost aplicate 205 de sancţiuni contravenţionale, din care 72 la Legea 61/1991 şi 127 la O.U.G 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

În perioada de referinţă,  în unităţile de învăţământ din judeţul Dâmboviţa,  s-au comis 36  infracţiuni.

Dintre acestea, 19 au fost infracţiuni de lovire sau alte violenţe, 11 furturi, 1 ameninţare, 2 infracţiuni de vătămare corporală din culpă, 1 infracţiune de abuz în serviciu, 1 infracţiune de purtare abuzivă.

Faptele penale s-au înregistrat atât în licee, precum şi în şcoli gimnaziale, în majoritatea cazurilor fiind implicaţi elevi, fie in calitate de autori, fie de victime.

În ceea ce priveşte mediul producerii, cele mai multe infracţiuni, 25,  s-au comis în mediul urban, iar în rural 11 infracţiuni.

 Pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei în rândul elevilor şi victimizării acestora, poliţiştii le recomandă părinţilor:

 Comunicaţi cu copilul dumneavoastră, acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată.

Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi, violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;

Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră. Nu uitaţi : absenteismul şcolar constituie un punct de plecare pentru comiterea de infracţiuni.

Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dvs. şi de familiile lor.

Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere şi evitaţi ca cei mici să participe la discuţii în contradictoriu.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share