07/12/2021

IPJ DAMBOVITA- Proiecte pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor la nivelul județului

Pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, la nivelul Judeţului Damboviţa sunt implementate 3 proiecte de prevenire, respectiv „Atenție! E viața ta!” „Împreună putem schimba lumea” și „Dincolo de aparențe.”

Cele trei proiecte se derulează pe parcursul anului școlar 2016-2017 și au ca principal obiectiv prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

Proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor „Atenție! E viața ta!”, este inițiat de structura de prevenire a criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Universitatea VALAHIA Târgovişte şi Organizaţia „SALVAȚI COPIII”.

Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de informarea copiilor şi profesorilor cu privire la elementele caracteristice ale violenței, pericolele utilizării internetului, cauzele şi factorii favorizanţi ai traficului de persoane, delincvența juvenilă, măsuri pentru reducerea riscului de victimizare, precum şi consolidarea parteneriatului poliţie-școală-elevi, în vederea dezvoltării procesului educaţional.

Până în prezent, au fost desfășurate 34 de activități în 9 unităţi de învăţământ, beneficiari fiind 771 de elevi și 44 de cadre didactice.

Proiectul „Împreună putem schimba lumea!”, pentru prevenirea victimizării copiilor, are ca scop iniţierea preşcolarilor în adoptarea unui comportament civic, specific unei societăţi, cunoaşterea şi respectarea drepturilor copilului şi a normelor de comportare în societate.
Astfel, poliţia dâmboviţeană, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Organizaţia „Salvaţi Copiii” România au organizat 16 activități educativ – preventive la care au participat 349 de preșcolari din 7 grădinițe.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate două concursuri de evaluare a cunoștințelor dobândite de copii în urma sesiunilor interactive de informare și o masa rotundă, cu participarea unor psihologi și specialiști din domeniul juridic, beneficiari fiind 50 de părinți.

Proiectul „Dincolo de Aparențe”, ajuns la a VIII- a ediție, constă în informarea şi sensibilizarea tinerilor cu privire la situaţiile de risc care conduc la acte de violenţă, prin discuţii interactive cu persoane care execută pedepse privative de libertate.

Totodată, proiectul urmăreşte şi identificarea factorilor generatori de conduite antisociale ce au avut drept consecinţă condamnarea la pedeapsa închisorii, în vederea reducerii comportamentelor agresive.

Au fost organizate 5 întâlniri în școli și penitenciare la care au participat şi persoane private de libertate.

Beneficiarii acestor întâlniri au fost 237 de elevi, 42 de studenți și 5 cadre didactice.

Activitățile vor continua până la sfârșitul acestui an școlar, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor fiind prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share