Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Istoricul şi jurnalistul Duşan Baiski şi-a lansat două cărţi monografice

Sala de cenaclu a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara și a revistei „Orizont“, a fost gazdă a studiilor monografice  „Război în Banat“ , ce  a fost scrisă exclusiv pe baza documentelor de la Direcția Județeană Timiș a Arhivelor Naționale, multe de curând desecretizate, fiind o frescă a Banatului din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cu aspecte prea puțin ori deloc cunoscute până acum.

O carte care se poate „răsfoi“ virtual, gratuit, în format flipbook, pe site-ul german www.banat-media.eu (https://supr.com/banatmedia/fotoalbume/dusan-baiski-razboi-in-banat/). De asemenea a fost lansat şi numărul 8 din revista „Morisena“, care şi aceasta poate fi găsită pe siteul  https://supr.com/banatmedia/category/publicatii/reviste.  O a doua carte lansată a fost  „«Cenăzeanul» – 25 de ani“ care nu e altceva decât  monografia revistei locale „Cenăzeanul“ și, implicit, a Cenadului din perioada 1992(3) – 2017.

„ Astăzi aici la sediul Uniunii Scriitorilor are loc lansarea a două cărţi „Război în Banat” (studii monografice), o carte despre cel de-al doilea război mondial, un fel de frescă istorică a Banatului de atunci, o a doua carte, despre monografia revistei Cenăzeanul care împlineşte 25 ani. Sunt cărţi destul de grele ca şi conţinut, şi e nevoie de puţină cultură istorică pentru a înţelege ce s-a întâmplat atunci, şi fireşte că amândouă se bazează, una pe colecţia revistei Cenăzeanul , cealaltă se bazează pe documente secretizate de la Direcția Județeană Timiș a Arhivelor Naționale. Sunt nouă capitole dedicate revistei Cenăzeanul, dar am profitat de ocazie pentru a mai însera câteva capitole legate de cărţile publicate la Cenad; despre Cenad şi cenăzeni; despre Asociaţia Culturală „Concordia” din Cenad, şi diverse activităţi culturale, ca urmare este un fel de cronologie a evenimentelor petrecute la Cenad în ultimii 25 ani. Titlul cele de-a doua cărţii „Război în Banat a fost dat după numele principalului capitol, şi anuma războiul informaţional purtat în Banatul anilor 1940 – 1945, de către diverse servicii secrete, atât din străinătate cât şi din ţară, capitole dedicate, cum este un exemplu : propaganda nazistă sexuală în Banat; comportamentul militarilor aflaţi în concedii şi permisii; starea de spirit a populaţiei; mişcarea legionară în Banatul Iogoslav, am şi câteva poveşti adevărate petrecute în timpul războiului; mai vorbesc şi despre comportamentul şvabilor faţă de majoritatea românească; despre specula din timpul războiului. Am mers mai mult pe citate, pe documente întregi, pentru a-i da prilejul cititorului să gândească cu mintea lui şi să vadă cum s-au petrecut lucrurile.” a  spus autorul Duşan Bainski.

„Cenăzeanul – 25 ani, am asistat nu neapărat la naştere, ci la primele numere la tipărire, iar de când a preluat Duşan se vede experienţas  lui de gazetar de Timişoara, aşa încât revista a primit multe imagini color, şi coperţile, şi arată mult mai bine , a căutat şi a şi găsit cenăzeni care aveau ceva de spus, şi care au şi spus. Duşan mai deţine şi un site al Cenadului, unde postează foarte multe lucruri, iar în cea de-a doua carte, îi arată o altă faţetă, cea a ziaristului care preia informaţia reală aşa cum e ea, şi o redă fără să-şi permită nici un fel de comentariu. Asta înseamnă că lasă cititorul să-şi facă propria opinie. Este un mare merit al unui autor să nu-şi permită nici o opinie personală. Este unul dintre cei mai prolifici, cei mai serioşi autori din Banat din ultimile decenii”, a spus istoricul Ioan Haţegan.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share