23/09/2021

 

Jdioara, unul dintre micile satele de pe valea Timișului are, de ieri, un număr impresionant de… nobili. Aproape 70 de copii au primit luni, titlul de „Cavaler al Cetății Jdioara” și diploma de “Castelan al Cetății”.

Este vorba despre copiii de clasa a II-a de la Liceul teoretic “David Voniga” din Giroc și de la Școala cu clasele I-VIII din Criciova. Ei au  participat, în prima zi a săptămânii “Altfel”, la un program inedit. Este vorba despre un proiect intitulat “Istoria Altfel – Cetatea Jdioara”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și realizat împreună cu Asociația Arheovest, trupa Peregrinii, TMArchery, Asociația Pentagon și Primăria Criciova, cu sprijinul Muzeului Banatului și al Universității de Vest. Vreme de mai bine de o jumătate de zi, cei mici au avut parte de o adevărată aventură cu iz medieval. Ei au participat la o excursie ghidată până la ruinele cetății Jdioara, excursie în care au aflat informații nu doar despre istoria locului, ci și despre flora și fauna zonei, pentru ca mai apoi să ia parte la ateliere interesante și… provocatoare. Cei mici au învățat să tragă cu arcul, să cânte muzică medievală, să modeleze și… să se lupte precum războinicii din vechime.

“A fost o adevărată provocare pentru noi și o aventură pentru copii. Prin acest proiect am vrut să facem cunoscut acest loc despre care putem spune, fară să riscăm să sune prea pompos, că este o adevărată comoară pentru județul Timiș. E natură, e legendă, e istorie…. Ceea ce am făcut împreună cu partenerii noștri e doar un prim pas în promovarea unui spațiu care merită mult mai mult.” – spune Victor Bunoiu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și coordonator al proiectului.

Și cum un astfel de proiect trebuie să lase urme nu doar în sufletele celor care au luat parte la el, în urma acestora a rămas o… capsulă a timpului: un afiș care poartă semnăturile tuturor participanților la acest eveniment a fost îngropat, pentru urmași, la poalele Cetății.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share