07/08/2020

Jocurile Naționale Special Olympics 2018 – Târgoviște, 25-28 mai

Jocurile Naționale Special Olympics 2018. Municipiul Târgoviște va găzdui cel mai important eveniment sportiv dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale, organizat în acest an în România. Vreme de patru zile, în perioada 25-28 mai, peste 300 de sportivi vor participa la Jocurile Naționale Special Olympics 2018 (JNSO).

Lansarea oficială a evenimentului a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, alături de viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, Cosmin Bozieru, consilier primar, deputat PSD, Oana Vlăducă, Luciana Cristea, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița și directorul Fundației Special Olympics, Cristian Ispas.

Jocurile Naționale Special Olympics reprezintă mai mult decât o competiție, este o activitate complexă, adresată persoanelor cu dizabilități intelectuale, dar în egală măsură este adresată și societății și care contribuie la evaluarea stării de sănătate a participanților și la promovarea sportului, a sănătății. Cred că este un eveniment care va trezi un interes deosebit. Primăria Municipiului Târgoviște, prin Complexul Turistic de Natație Târgoviște este onorată să poată fi partener la această activitate organizată în premieră la nivelul municipiului.” a declarat Daniel Cristian Stan, primarul orașului.

Vor fi concursuri de înot, atletism, baschet sau bocce (un joc cu mingi de lemn). În paralel, se vor efectua evaluări complexe ale stării de sănătate a sportivilor, la șapte discipline medicale. Primele două zile sunt dedicate preliminariilor la atletism, baschet și bocce, ale căror finale sunt programate pentru ziua a treia.

Evenimentul, organizat în mod neîntrerupt în ultimii 15 ani, va fi marcat printr-o ceremonie a Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, organizată sâmbătă, 26 mai, de la ora 17.00. Traseul Flacării Speranței va începe din fața Primăriei Târgoviște și va continua pe strada Revoluției – strada Poet Grigore Alexandrescu – Bulevardul Libertății – Piața Tricolorului – Bulevardul Mircea cel Bătrân. Traseul Flăcării Speranței se va încheia pe esplanada din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște, unde se va derula și Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Naționale Special Olympics 2018 ce va consta într-o defilare a delegațiilor de sportivi din țară și din București.

Jocurile Naționale Special Olympics 2018

Însemna patru zile intense de evaluări medicale și competiții la 4 discipline sportive: înot, atletism, baschet (abilități individuale) și bocce. Evaluările medicale ale sportivilor vor începe de vineri, 25 mai, și vor avea loc la Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii „Valahia”, cu sprijinul a 120 de medici, asistente medicale și voluntari de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, de la Școala Postliceală Sanitară „Christiana” din Târgoviște și de la Universitatea „Valahia”. Sportivilor le vor fi oferite consultații și tratamente stomatologice gratuite, precum și evaluări oftalmologice, ORL, psihologice și emoționale, de flexibilitate și ale stării generale de sănătate, dar și consiliere pentru un stil de viață sănătos.

Competiţiile preliminare și finale la baschet şi bocce se vor desfășura tot începând de vineri la Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu”, iar cele de atletism la Stadionul „Eugen Popescu”. Competițiile de înot vor fi găzduite de Complexul Turistic de Nataţie Târgovişte. Evenimentele sportive se derulează cu sprijinul a 100 de voluntari de la licee și facultăți cu profil sportiv din Târgoviște și București.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Turistic de Natație Târgoviște, Universitatea Valahia din Târgoviște, Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” și Asociația „Eu pot”.

Acesta este cel mai mare eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități din România, și reunește, pe lângă cei peste 300 de sportivi de la fundații, asociații și școli speciale din peste 30 de județe ale țării și din București, 500 de antrenori, voluntari, personal medical și membri ai familiei.

Evenimente similare se organizează în peste 170 de țări, iar la fiecare doi ani, alternativ, au loc Jocuri Mondiale de Vară și Jocuri Mondiale de Iarnă.

 

Programul evenimentului

Vineri, 25 mai

09.00 – 17.00: Preliminarii atletism, bocce, baschet pentru participanții din județul Dâmbovița (Liceul Tehnologic ,,Nicolae Ciorănescu” Târgoviște)

09.00 – 17.00: Evaluări ,,Sportivi Sănătoși” pentru participanții din județul Dâmbovița (Liceul Tehnologic ,,Nicolae Ciorănescu” Târgoviște)

 

Sâmbătă, 26 mai

08.30 – 09.30: Demonstrație de fitness coordonată de sportivi cu dizabilități intelectuale (Liceul Tehnologic ,,Nicolae Ciorănescu” Târgoviște)

09.00 – 16.00: Preliminarii atletism, bocce, baschet pentru sportivii care vin din țară (Liceul Tehnologic ,,Nicolae Ciorănescu” Târgoviște)

09.00 – 16.00: Evaluări ,,Sportivi Sănătoși” (Liceul Tehnologic ,,Nicolae Ciorănescu” Târgoviște)

18.30 – 19.45: Cursa Flăcării Speranței și Defilarea delegațiilor sportive / Ceremonia de deschidere (Esplanada din fața Casei de Cultură a Sindicatelor)

 

Duminică, 27 mai

13.00 – 17.00: Competiții sportive – finale atletism și Ceremonia de premiere (Stadionul ,,Eugen Popescu” Târgoviște)

13.00 – 17.00: Competiții sportive – finale bocce, baschet și Ceremonia de premiere (Liceul Tehnologic ,,Nicolae Ciorănescu” Târgoviște)

13.00 – 17.00: Preliminarii înot (Complexul Turistic de Natație Târgoviște)

 

Luni, 28 mai

09.00 – 13.00: Finale înot (Complexul Turistic de Natație Târgoviște)

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share