04/12/2021

Jocurile Olimpice au debutat. „Bine ati venit in centrul universului!”

Dupa saptamani intregi de temeri si griji serioase, cine s-ar fi gandit ca cel mai rau lucru cu putinta la Sochi va fi proasta functionare a unuia dintre cele cinci inele in timpul ceremoniei de deschidere?
In timpul ceremoniei de aproape trei ore, contrar temerilor lui Putin, niciun protestatar nu si-a facut aparitia, neexistand probleme majore cu exceptia momentului celor patru cercuri luminoase ce s-au coborat problematic deasupra stadionului. Fusesera cinci fulgi de zapada uriasi, incredibili, urmand sa se metamorfozeze in cercuri, pana cand cel de-al cincilea s-a razgandit.
 
„Bine ati venit in centrul universului!” (star-ul TV Yana Churikova, salutand multimea la inceputul serii)
Altfel, Jocurile lui Vladimir Putin, atat de rau-famate pentru bugetul de 51 miliarde de dolari si frica disperata de potentiale atacuri teroriste, precum si pentru legea de propaganda impotriva homosexualilor, au inceput cu un succes atat de uimitor pe cat a fost de placut.
Ceremonia, tinuta in interiorul stadionului Fisht Olympic Stadium, a amintit oarecat de ceremonia de la Sydney, puţin din cea de la Beijing, lasand insa o amprenta ruseasca predominanta. La inaltimea naucitoare a acoperisului stadionului, zborul a atins cote capabile sa depaseasca imaginatia vivace a unui coreograf Olimpic, de la o tânară pana la un ciocan si o secera. Fanii olimpici isi vor aminti de ceremonia de la Sydney minus simbolurile comuniste.
Suprafata stadionului a fost adusa la viata cu poze si design-uri suprapuse, asemenea ceremoniei de la Beijing. Pe masura ce atletii au marsaluit pe stadion, forma tarii lor de bastina a fost proiectata pe suprafata stadionului- un fel de Google Maps urias, la scara … olimpica.
Totusi, au existat note de discordie pe parcursul evenimentului, dintre acelea care, probabil, nu au bucurat auzul presedintelui. Legea lui anti-homosexuali a primit si cu aceasta ocazie destul de multa atentie si dispret.
Dar cine s-ar fi asteptat ca tocmai doi dintre liderii olimpici de top sa adreseze problema? Desi nu au dezbatut subiectul in mod direct, atat presedintele Comitetului Organizatoric al Jocurilor Olimpice de la Sochi, Dmitry Chernyshenko, cat si presedintele Comitetului Olimpic International, Thomas Bach, au batut apropouri la controversatul subiect in discursuile lor.
„Jocurile noastre vor fi ale voastre, „ a spus Chernyshenko.„In intregime. Pentru ca, atunci cand ne unim in ciuda diversitatii noastre, ne unim pentru ca Jocurile Olimpice ne aduc impreuna.”
„Jocurile Olimpice sunt un festival sportiv ce imbatiseaza diversitatea umana intr-o mareata uniune,” a declarat Bach o  data ce a primit cuvantul. „De aceea va spun, lideri politici ai lumii… Va rog, respectati mesajul lor olimpic de bunatate, toleranta, excelenta si pace.”
  •      Flacara olimpica a fost adusa pe arena Fist de jucătoarea de tenis Maria Sarapova si a fost purtata de Maria Isinbaieva, Alexandr Karelin si Alina Kabaeva, fiind aprinsa de fosta patinatoare Irina Rodnina si hocheistul Vladislav Tretiak.
  •    Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat deschisa cea de-a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna, in limba rusa
  •    Au defilat 88 de delegatii, prima tara care a intrat in arena a fost Grecia.
  •    Cea mai mare delegatie o detine Canada, cu peste 200 de sportivi.
  •    Spre deosebire de alte ceremonii, la Soci sportivii au urcat in tribune, nu au mai ramas pe gazon (ex. Londra, in 2012).
  •   Sportivii romani au intrat in arena la numarul 61, purtatoare de drapel a fost Eva Tofalvi (Romania are 24 de sportivi). 
  •     Evenimentul a durat peste doua ore si jumatate. S-au folosit 3500 de artificii care au cantarit aproximativ 22,5 tone. De-a lungul ceremoniei au fost 3000 de performeri, care au utilizat peste 6000 de costume. Show-ul a fost compus din noua parti (printre acestea, istoria Rusiei, parada atletilor si aprinderea flacarii olimpice – conform BBC).
  •    Sapte tari au debutat la Jocurile Olimpice de iarna: Republica Dominicana, Malta, Paraguay, Timorul de Est, Togo, Tonga si Zimbabwe.  
Pe parcursul urmatoarelor saptamani, 3000 de atleti vor concura in cadrul a 98 de probe, in decoruri si intr-o atmosfera cum nu s-a mai vazut vreodata in cadrul Jocurilor de iarna. Dreptatea sa fi fost de partea Yanei Churikova atunci cand si-a rostit salutul?
 
 Sursa Foto: usatoday.com
Distribuie acest articol Oficial Media
Share