Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

La Bobda ruinele plâng în dangătul clopotelor

Vom începe cu un plânset al clopotelor, cu o durere de ani buni a unui mausoleum lăsat în paragină de către autorităţi. Aici se poate vedea nepăsarea nepăsării a celor care ar trebuii să le cam peste pentru a ridica puţi turismul acestui judeţ, în care sincer; ai ce vedea, nu doar cluburi, cafenele şi ştranduri. Ne vom ocupa de  “paraginile” lăsate în paragină. Şi începem cu Mausoleul baronului Csávossy de la Bobda

Bobda se situează la circa 20 km vest de municipiul Timișoara și este străbătută de râul Bega Veche.

Localitatea este amintită pentru prima dată în secolul XIII, sub denumirea de Pabd. A aparținut pe rând lui Ioan de Meca, Imre Docy, apoi familiei Pető urmată rând pe rând să fie deţinută de mai mulţi grofi. Ultimul dintre aceștia a fost baronul Iuliu Csávossy (Csávossy Gyula), căruia i-a fost expropriată mare parte din avere și împărțită locuitorilor din Bobda.

Baronul Gyula Csavossy, a construit în Bobda un castel cu 42 de camere, parcuri, diverse acareturi și herghelii, iar peste drum de castel a ridicat un mausoleu care imita bazilica din orașul maghiar Esztergom .

După moartea baronului şi a familiei , aceştia au fost depuşi în criptele de dedesuptul mausoleului. O bună perioadă de timp după dispariţia baronului şi a familiei sale, mausoleul a fost folosit o bună perioadă de timp ca şi biserică romano-catolică, iar castelul a fost demolat şi vândut la bucată de noul propietar.

Cu toate că în fiecare zi la ora 12,00, sau când sunt înmormântări sau nunţi, la Mausoleul de la Bobda, se aude “plâns “ de clopot. Acum a juns o biserică părăsită, lăsat în paragină şi uitată de autorităţile , atât cele locale, cât şi cele judeţene, care refuză să audă acest “plâns” de clopot, această tânguire care cere ajutor pentru revenirea la viaţă. Unul dintre turnuri s-a prîbuşit de ani buni, clădirea se degradează de la o zi la alta, cu toate că singura familie de catolici ce a mai rămas în Bobda, continuă să tragă clopotele, chir dacă nu e sărbătoare, poate pentru a trage un semnal de alarmă pentru “surzii” care refuză să audă acest “plâns de copil”, care cere ajutor.

Mausoleul se distruge de la o zi la alta, cavourile au fost profanate, sicriile au fost sparte iar osemintele celor îngropaţi în mausoleum au fost împrăştiate prin curtea acestuia.

Acum biserica îl are îngrijitor şi copotar pe Iosif Vasar, care face şi el ce poate, întro biserică părăginită şi uitată de cei cărora ar cam trebui să le pese, o biserică cu o arhitectură deosebită, care nu este altceva decât o copie a Bazilicii din oraşul Esztergom, dar şi a Bisericii Sfântul Ştefan din Budapesta.

Cei care încă mai cunosc istoria acestui castel şi a mausoleului, pot să povestească multe, chiar din amintirea altor poveşti şi povestitori, că în secolul XIX-lea, magnatul local Csávossy Gyula a construit în Bogda un castel măreţ, cu 42 de camera,  mobilate elegant, cu mobilă stil şi împodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantelă, draperii de catifea şi brocart, lampadare din cristal de Murano.

După terminarea construcţiei castelului, baronul a ridicat peste drum, un mausoleu, ca loc de reculegere si rugăciune. Vitraliile au fost realizate la Munchen, iar cele două clopote, au fost comandate de la Viena.

“Documentele vremii păstrate cu grijă la Arhivele Naţionale ale Ungariei din Budapesta, atestă faptul că familia Csávossy era proprietara unor mari suprafeţe de pământ, agricultura fiind principala îndeletnicie şi, totodată, sursă de bani. Doarece afacerile cu cereale erau printre cele mai prospere, familia Csávossy începe să construiască la Bobda un adevărat domeniu nobiliar, format din două mari clădiri: castelul familiei şi mausoleul aflat peste drum de castel”.

În jurul anului 1909, familia a donat mausoleul comunităţii romano-catolice din Bobda, iar în present mausoleul se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Timişoara.

Conform evaluării unor arhitecţi din Timişoara, pentru refacerea mausoleului ar fi nevoie de 300 000 euro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share