La Casa Artelor privitorii au devenit artişti

Galeria Subterană din Casa Artelor și-a deschis astă seară porțile, organizând prima expoziție din acest an. Cei care expun pentru o perioadă de două săptămâni, nu sunt alţii decât studenții din anul II, specializarea Grafică, de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, ce sunt coordonați de prof. univ. dr. Adriana Lucaciu și lect. univ. dr. Daniel Apostu Teodorescu.

Este o expoziţie de grup, proiectul fiind denumit „Puncte de vedere“, în care  artiștii au pus în discuție raportul dintre „unu” – individ și „multiplu” – grup, mulțime / public, societate.

Nu este decât o temă despre responsabilitatea individuală și colectivă față de propriul destin artistic și cel al semenilor din proximitate. Evenimentul expozițional cuprinde lucrări de grafică, de autor și de grup,  realizate pe diferite suporturi, în diferite tehnici și dimensiuni. Vernisajul a avut  loc în seara de joi, 16 martie, de la ora 18.00, cuvântul de deschidere revenindu-i lectorului universitar dr. Gabriel Kelemen.

Publicul a avut parte de o experiență inedită, acesta fiind invitat să participe, alături de expozanți, la realizarea unui desen colectiv.

Exercițiul vizual propus de studenți se bazează pe o mișcare ”dus-întors” între tipurile de poziționare (perspective)  față de creația arondată prezentului, cu subiecte și teme de reflecție personală, extracurriculare și se realizează prin formularea unor răspunsuri la propriile întrebări asupra capacității și modurilor în care ei înșiși pot transmite și recepta mesajele extrase din cotidian sau cele aparținând universului intim, reflecții asupra mijloacelor și formelor de expresie vizuală pe care și le apropie și însușesc.  Lucrările reflectă punctul de vedere al fiecarui autor care invită publicul la un dialog bazat pe lecturarea unor subiecte și maniere de lucru personale, pe care le descoperă  în procesul formării și devenirii sale profesionale. Un discurs al frământărilor lăuntrice, al întrebărilor firești, al bucuriilor și neliniștilor interioare, înfățișate și împărtășite cu onestitate, în directă confruntare cu publicul.” – a spus Gabriel Kelemen.

Expoziția va fi deschisă până în 29 martie, în galeria Subterană a Casei Artelor.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share