27/11/2020

La RETIM Timişoara se face colectarea selectivă a deşeurilor

Cea mai mare problemă de mediu a Timișoarei şi nu numai, o reprezintă colectarea selectivă a deșeurilor, care se realizează cu dificultate și în mică proporţie.

„Procentul e mic, în comparație cu cât putem produce și livra, fiindcă fabricile de ciment au rămas singurii consumatori, iar administrațiile teritoriale nu au reușit să construiască nicăieri în țară o instalație de co-generare, deși toate au această posibilitate. Noi am putea asigura de aici de la Stația de sortare pe an între 50.000 – 70.000 de tone. Ceea ce ar însemna o economie de aproximativ 20% din necesarul de combustibil pentru Colterm”, a spus directorul Retim, Gheorghe Para.

Sistemul instituit la Stația de sortare și balotare Retim în depozitul de la Ghizela, datează din anii 2008 -2009 privind gestiune integrată a deșeurilor în Timișoara. În luna iunie 2010, Retim a pus în funcțiune Staţia de sortare a deşeurilor municipale, o investiţie cifrată la aproximativ 5,4 milioane euro. Ar mai fi nevoie şi de o stație de compostare, pentru a se face legătura dintre ce se produce în stația de sortare și Colterm.

“Așa a fost gândit, iar planul încă mai este în vigoare. Presupun că Primăria Timișoara va face pașii importanți pentru realizarea acestei investiții foarte importante și utile. În pubelele galbene și în sacii galbeni, nu este voie să se pună materialele reciclabile cu resturi de mâncare în ele, nu este voie să se pună folia murdară sau alte resturi din gospodărie care nu pot fi valorificate ca și material reciclabil. Acelea trebuie puse în pubela reziduală, iar noi prin linia de valorificare le transformăm într-un deșeu cu valorificare energetică pe care îl trimitem la fabricile de ciment. Astfel, ne dă posibilitatea să reducem cantitatea care se supune depozitării definitive, fiindcă s-a majorat taxa la 80 de lei, pentru cantitatea care ajunge la Ghizela. Acesta este marele avantaj al nostru la Timișoara de a avea posibilitatea de a scoate din deșeuri o parte care poate fi valorificată energetic. Vorbim de o reciclare care îndeplinește standardele europene, din punct de vedere al materialului energetic. Materialul este analizat în laborator și este în conformitate cu cerințele consumatorului –fabricile de ciment –și este acceptat de agenția de mediu”, a mai spus Gheorghe Para.

De ce ?  Fiindcă la RETIM R se vrea un procent dublu de colectare selectivă.

Cetăţenii nu ştiu să facă colectarea selectivă a gunoiului menajer, de aceea, încă se aruncă la groapa de le Ghizela multe reciclabile cu un potențial de valorificare imens, de vină fiind Asociaţiile de Propietari care nu ştiu să-şi instruiască locatarii.

Se doreşte ca din 2018, la Retim procentul de colectare selectivă să fie dublu -40%. Cum? “Avem o provocare. Ne-am propus ca până la sfârșitul acestui an să creștem cu 50% cantitatea de deșeuri livrate, iar până la sfârșitul anului viitor să dublăm cantitatea. Vrem să ajungem până la 10.000 tone trimise către consumatorii finali. Vrem să introducem pubele galbene, în locul celor negre. Procentul de deșeuri este același, dar trebuie să fie în alte recipiente. Vor trebui făcute şi campanii de conștientizare prinintermediul  internetului, a presei, dar  și direct cu cetățenii.

“Nu avem încă destule pubele galbene, şi în multe părţi dăm saci galbeni pentru colectare, deoarece la o casă, sau la o Asociaţie de propietari ar trebui să avem patru pubele, două trebuie să fie negre și două galbene pentru deșeurile reciclabile”, a declarat Dan Pascu, director Retim. Încă de anul trecut au apărut noile norme privind aplicarea taxei de depozitare, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017. Aceasta va fi 80 de lei pe tonă, iar din 2018, 120 de lei pe tona depozitată la Ghizela. De ce a fost introdusă această taxă? „Deși ne creează dificultăți operaționale în discuțiile cu primăriile care refuză să majoreze tariful, cred că este foarte bună taxa, chiar dacă ne afectează, fiindcă are mai multe scopuri. Crește gradul de reciclare, descurajează producerea de deșeuri și ne motivează pentru a îndepărta de la depozit orice deșeu reciclabil. E un instrument economic de presiune. Făcând depozitarea scumpă, încercăm să inducem niște comportamente generatorilor de deșeuri, iar dacă generează, să selecteze. Trebuie să diminuăm cu 15% cantitatea de deșeuri municipale și asimilabile colectate și trimise spre depozitare. Acesta este un obiectiv comun trasat de legislația română în vigoare”, a concluzionat Pascu.

Stația Retim poate recicla 160.000 tone pe an şi se află amplasată în zona de sud a Timişoarei, este formată dintr-o hală cu două linii de prelucrare, una destinată selectării manuale a deşeurilor reciclabile şi o alta, automată, destinată sortării deşeurilor valorificabile energetic.  Mirosurile emanate la descărcarea deşeurilor sunt complet absorbite şi salubrizate prin intermediul unui ventilator radial, a unor filtre de praf, a unui filtru de cărbune activ şi a unui turn de evacuare cu înălţimea de 15 m.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share