Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

La Timişoara bolnavii de cancer pelvin sunt operați cu ajutorul roboticii

Într-unul din cele mai mari spitale din vestul țării bolnavii de cancer de prostată, uter sau rect vor putea fi operați cu ajutorul medicinei robotice, şi externaţi după maxim o săptămână de spitalizare. Este vorba de Spitalul Județean din Timișoara, unde prin intermediul unui program de cercetare desfășurat de Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” funcționează cel mai performant robot din vestul Europei ce este utilizat în operarea cancerului pelvin.

Cu ajutorul acestui robot, operaţiei în stil clasic i se pune punct, deoarece medicul de la distanţă manevrează robotul, care face vechea muncă a medicului într-un stil mult mai modern. Imaginile redate de robot sunt 3D astfel că medicul are o viziune mult mai bună a ţesuturilor. Doctorii de la Clinica II Chirurgie, coordonată de prof. dr. Lazăr Fulger, au efectuat încă de săptămâna trecută prima operație cu robotul chirurgical .

Deja doi pacienţi bolnavi de cancer de prostată au fost operaţi zilele acestea la Spitalul Judeţean, iar premisele sunt bune: câte două astfel de intervenții chirurgicale vor putea fi realizate în fiecare săptămână, bolnavii netrebuind să scoată niciun leu din buzunare, căci momentan materialele necesare operaţiilor sunt suportate de instituţia spitalicească.Ultimul operat a fost un bărbat de 62 de ani bolnav de prostată, care săptămâna viitoare va fi externat. Operaţia a fost făcută în prezenţa unui  chirurg de renume mondial din Franţa care a ajuns la Timişoara pentru a-şi împărtăşi experienţa cu medicii bănăţeni.

Sperăm ca din toamnă să ne alăturăm elitei care beneficiază de chirurgia robotică. Momentan finanțarea este realizată din bugetul Spitalului Județean și se ridică la câteva mii de euro. Dar orice efort financiar care asigură medicina de ultimă generație, merită făcut indiferent de deficitul pe care îl va produce în bugetul Spitalului”, spune managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, dr. Marius Craina, care a explicat că deja a trimis o adresă Ministerului Sănătăţii pentru a cere finanţare de la stat pentru astfel operaţii.

Pentru fiecare operaţie de acest gen, momentan, Spitalul Judeţean plăteşte aproximativ 2.000 de euro, ceea ce reprezintă costurile sălii de operaţie. Intervenţia chirurgicală propriu zisă, în valoare de 3.000 de euro, pentru primii 2000 de pacienţi, va fi achitată din fonduri europene, urmând ca ulterior pacienţii sau Casa de Asigurări de Sănătate să suporte costurile.

Roboţi similari funcţionează la Cluj şi Bucureşti, dar aceştia nu încorporează toate funcţionalităţile pe care le are cel de la Timişoara, fiindcă roboţii respectivi nu pot desfăşura operaţii pentru toate tipurile de cancer pelvin: de prostată, rect şi uter.

Robotul care funcţionează la Judeţean Timişoara este parte a unui proiect în valoare de 19 milioane de lei, desfăşurat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ce cuprinde un întreg laborator de diagnostic al cancerului pelvin.

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share