Într-unul din cele mai mari spitale din vestul țării bolnavii de cancer de prostată, uter sau rect vor putea fi operați cu ajutorul medicinei robotice, şi externaţi după maxim o săptămână de spitalizare. Este vorba de Spitalul Județean din Timișoara, unde prin intermediul unui program de cercetare desfășurat de Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” funcționează cel mai performant robot din vestul Europei ce este utilizat în operarea cancerului pelvin.
Cu ajutorul acestui robot, operaţiei în stil clasic i se pune punct, deoarece medicul de la distanţă manevrează robotul, care face vechea muncă a medicului într-un stil mult mai modern. Imaginile redate de robot sunt 3D astfel că medicul are o viziune mult mai bună a ţesuturilor. Doctorii de la Clinica II Chirurgie, coordonată de prof. dr. Lazăr Fulger, au efectuat încă de săptămâna trecută prima operație cu robotul chirurgical .
Deja doi pacienţi bolnavi de cancer de prostată au fost operaţi zilele acestea la Spitalul Judeţean, iar premisele sunt bune: câte două astfel de intervenții chirurgicale vor putea fi realizate în fiecare săptămână, bolnavii netrebuind să scoată niciun leu din buzunare, căci momentan materialele necesare operaţiilor sunt suportate de instituţia spitalicească.Ultimul operat a fost un bărbat de 62 de ani bolnav de prostată, care săptămâna viitoare va fi externat. Operaţia a fost făcută în prezenţa unui chirurg de renume mondial din Franţa care a ajuns la Timişoara pentru a-şi împărtăşi experienţa cu medicii bănăţeni.
„Sperăm ca din toamnă să ne alăturăm elitei care beneficiază de chirurgia robotică. Momentan finanțarea este realizată din bugetul Spitalului Județean și se ridică la câteva mii de euro. Dar orice efort financiar care asigură medicina de ultimă generație, merită făcut indiferent de deficitul pe care îl va produce în bugetul Spitalului”, spune managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, dr. Marius Craina, care a explicat că deja a trimis o adresă Ministerului Sănătăţii pentru a cere finanţare de la stat pentru astfel operaţii.
Pentru fiecare operaţie de acest gen, momentan, Spitalul Judeţean plăteşte aproximativ 2.000 de euro, ceea ce reprezintă costurile sălii de operaţie. Intervenţia chirurgicală propriu zisă, în valoare de 3.000 de euro, pentru primii 2000 de pacienţi, va fi achitată din fonduri europene, urmând ca ulterior pacienţii sau Casa de Asigurări de Sănătate să suporte costurile.
Roboţi similari funcţionează la Cluj şi Bucureşti, dar aceştia nu încorporează toate funcţionalităţile pe care le are cel de la Timişoara, fiindcă roboţii respectivi nu pot desfăşura operaţii pentru toate tipurile de cancer pelvin: de prostată, rect şi uter.
Robotul care funcţionează la Judeţean Timişoara este parte a unui proiect în valoare de 19 milioane de lei, desfăşurat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ce cuprinde un întreg laborator de diagnostic al cancerului pelvin.
Stejărel Ionescu
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Răzvan Constantinescu – Cum creezi o criză alimentară în șapte pași?
A nins pe Transalpina! Stratul de zăpadă are 5 centimetri iar șoferii sunt sfătuiți să evite zona sau să fie echipați de iarnă
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
LIFE STYLE
Cum să devii un învingător
Gabor Mate: Când oamenii s-au ocupat de suferințele lor emoționale, durerea cronică a dispărut
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Top 5 beneficii ascunse ale cafelei asupra sănătății
Sfaturi pentru o viață fără oboseală și cu un somn odihnitor
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Scutire de la plata majorărilor de întârziere a taxelor și impozitelor locale
„Celebrarea unui secol de cooperare intelectuală internațională: de la moștenire la acțiuni viitoare”
Top 5 beneficii ascunse ale cafelei asupra sănătății