Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Legea privind vaccinarea persoanelor în România. Posibile sancțiuni

• Prin noua lege se dorește în principal obligarea vaccinării copiilor, dar și a restului populației ori doar a unor grupuri, în situații epidemiologice speciale;
• Nevaccinarea copilului nu poate împiedica accesul la educație sau în instituțiile de învățământ;
• Nerespectarea constituie contravenție până la 10.000 lei.

Proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților la data de 9 martie 2020. Acesta a suferit, din momentul în care a fost înregistrat la Senat, în anul 2017, numeroase modificări importante față de forma sa inițială, determinate de reacția unei părți a societății.

Prima victoria împotriva abuzurilor la care a fost supus poporul: Curtea Constituțională a decis azi că amenzile sunt neconstituționale

“Prin noua lege se dorește în principal obligarea vaccinării copiilor, dar și a restului populației ori doar a unor grupuri, în situații epidemiologice speciale. Categoriile de vaccinări obligatorii, recomandate și opționale sunt expres specificate. Astfel, spre exemplu, cele obligatorii vor fi cele pentru copii, cele impuse în situații epidemiologice, precum cea actuală generată de noul coronavirus, cele pentru personalul medico-sanitar și cele pentru personalul din unitățile publice sau private care sunt în contact mai des cu boli infecțioase.” afirma Delia Ioniță, avocat Iordăchescu & Asociații

În mod evident, proiectul de lege se concentrează în mod special pe vaccinarea copiilor, datorită numărului ridicat de vaccinuri obligatorii prevăzute pentru aceștia. Ca atare, un procent semnificativ de articole prezintă interes ridicat pentru părinți. Dintre aceste articole, ridicăm atenția, cu titlu exemplificativ, asupra următoarelor:

Noua lege a vaccinării persoanelor conține obligația părintelui de a prezenta copilul la medicul de familie pentru vaccinare. Cu toate că inițial se prezuma consimțământul în cazurile obligatorii, această prevedere a fost eliminată de către Comisia pentru sănătate și familie. Părintele va putea refuza așadar vaccinarea în cazul în care copilul va prezenta contraindicații definitive la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile. De asemenea, dacă un copil va prezenta ulterior vaccinării reacții adverse, costurile spitalicești vor fi suportate de Ministerul Sănătății.

Horațiu Moldovan despre decesele COVID-19: „80% ar fi murit oricum”

O altă modificare a proiectului de lege privește înscrierea copiilor într-o colectivitate, cu privire la care se precizează expres că nevaccinarea copilului nu poate împiedica accesul la educație sau în instituțiile de învățământ.

“Sunt prevăzute de asemenea și drepturi și obligații pentru părinți prin noua lege a vaccinării. Drepturile prevăzute sunt următoarele: informarea cu privire la beneficiile și utilitatea vaccinării, siguranța că vor primi vaccinuri calitative și eficiente. De asemenea, obligațiile ce urmează să fie impuse acestora sunt: prezentarea la medicul de familie pentru informarea corespunzătoare și pentru realizarea vaccinărilor copilului, prezentarea, când se consideră necesar, la convocările Comisiei Județene de Vaccinare sau ale celei a Municipiului București.” continuă av. Delia Ioniță.

Prezintă interes sancțiunile stabilite în caz de nerespectare a obligațiilor amintite. Astfel, nerespectarea constituie contravenție, sancționată inițial cu avertismentul. Ulterior se aplică sancțiunea amenzii în mod gradual: de la 1.000 lei la 2.500 lei la a doua constatare a contravenției, putând ajunge până la 10.000 lei. Amenda este aplicabilă părinților care nu se prezintă cu copilul la vaccinare în mod constant. Părinții care refuză vaccinarea vor fi programați pentru consiliere, organizată de către Comisiile Județene de Vaccinare sau, după caz, de Comisia de Vaccinare a Municipiului București. Refuzul prezentării la consiliere sau refuzul nejustificat al vaccinării și după această consiliere poate atrage din nou aplicarea amenzilor menționate.

Dr. Răzvan Constantinescu spune că sunt mai mulți doctori decât pacienți. ”Unii se maimuțăresc în costume de scafandri spațiali”

În contextul actual al pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2, se pune întrebarea posibilității obligării cetățenilor la vaccinare, atât împotriva acestuia, cât și în alte situații epidemiologice speciale viitoare. Persoanelor majore le sunt prevăzute în mod corespunzător aceleași drepturi ca și ale părinților, amintite mai sus, precum și obligația de a se prezenta în vederea consilierii pentru vaccinare, pentru tipurile de vaccinări stabilite în Calendarul naţional al adultului.

Cu toate acestea, persoanele majore eligibile la vaccinare sunt omise din capitolul privind sancțiunile aplicabile, chiar dacă partea introductivă a proiectului legislativ prevede obligativitatea vaccinării în situații epidemiologice. Proiectul se află însă în dezbateri încă de dinaintea apariției și răspândirii noului coronavirus, astfel încât o modificare legislativă în acest sens poate avea loc în viitorul apropiat.

Un lucru cert este acela că situația actuală a schimbat optica cetățenilor români. O mare parte începe să înțeleagă importanța vaccinării și nevoia reglementării acesteia, considerând astfel că viitoarea lege privind vaccinarea obligatorie este binevenită. Fenomenul este remarcat la nivel național de către psihologii români, care asociază anxietatea produsă de noul coronavirus cu gradul mult mai ridicat de deschidere a românilor spre vaccinare.

Concluzionând, cu toate că, inițial, prin legea privind vaccinarea s-a dorit obligarea cetățenilor la vaccinare, acest lucru s-a constatat ulterior imposibil de realizat, riscând să atragă pe viitor neconstituționalitatea prevederilor ce vizează acest aspect. Așadar, părinții se vor expune doar la amenzi contravenționale prin refuzul vaccinării copiilor, în timp ce majorii eligibili la vaccinare nu riscă deocamdată niciun fel de sancțiune.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share