Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lemnul de dincolo de cer în bisericile de lemn din Banat

Asociaţia Kratima a deschis astăzi în cadrul  Centrului  de informare turistică de pe strada Alba Iulia din Timişoara,  expoziţia de fotografie cu tema: ,,Lemnul de dicolo de cer”, cu bisericile de lemn din zona Făgetului. 

Cu această ocazie a fost prezentat şi un film documentar realizat de TVR Timişoara în colaborare cu Arhiepiscopia Timişoarei, despre vetrele de credinţă românească  din satele timişene ,pentru a se găsi soluţii de restaurare şi conservare ale acestora, pentru a nu se pierde şi puţinele biserici de lamn ce mai dăinuie în timp din secolele XVII-XVIII,  cu scopul de a fi introduse într-un circuit turistic de promovare a Banatului. În judeţul Timiş , mai sunt 18 biserici de lemn în împrejurimile Făgetului – Româneşti, Curtea, Crivobara, Dobreşti, Dubeşti, Zolt, Băteşti, Jupâneşti, Povergina, Margina, Pietroasa, Crivina de Sus, Poeni, Homojdia, Coşeviţa,  Nemeşeşti, Groşi şi Bulza. Acestea sunt specific zonei Banatului şi nu seamănă cu bisericile de lemn din Transilvania, nici cu cele din restul ţării , deoarece  istoria Banatului era diferită faţă de cea a celorlalte regiuni ale României.

Bisericile care încă mai dăinuie interperiilor au fost construite după eliberarea Banatului de sub ocupaţia Otomană, de către trupele lui Eugeniu de Savoya, în 1716. Din bârne de stejar, îmbinate cu cuie mari, sunt acoperite cu şindrilă și au fundaţie de piatră. Unele au fost strămutate din alte părţi, chiar şi din judeţul vecin, Hunedoara.

Proiectul „Lemnul de dincolo de cer” vine în întâmpinarea nevoii de recuperare a memoriei locale, de conștientizare și apreciere a identității locale și a patrimoniului cultural local printr-un demers adaptat prezentului si prin mijloace actuale.

“Bucuria sfântă a naşterii domnului este transmisă de peste 2000 ani  din glasul îngerilor , în sufletul oamenilor, şi această bucurie astăzi am concretizato într-un peoiect care ne poate duce cu gândul la alte generaţii ale neamului nostrum, care s-au născut, au crescut, au petrecut sărbătorile Crăciunului  în frumoasele biserici de lemn din zona Făgetului. Priectul noastru a fost realizat cu sprijinul CJ Timiş şi a Asociaţiei Culturale Kratima, şi este întitulat “Lemnul de dincolo de cer”, vine să ne arate că, chiar dacă suntem aici pe pământ, trecători, practic, atât lăcaşul de cult, cât şi noi ca oameni nu ne vom opri la cele pământeşti ci vom trece de barierele Terei şi vom ajunge dincolo de astrele cerului. De aceea şi proiectul nostrum se întitulează “Lemnul de dincolo de cer”, a spus părintele Zaharia Pereş

A mai vorbit despre eveniment Camelia Mingasson – președinte Asociatia Culturală Kratima şi Mihai Pinti – videojurnalist TVR

Evenimentul a fost realizat  cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi a început, dar s-a şi sfârşit cu un mini concert de colinde susţinut de  Corala studenţilor teologi din Timişoara.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share