24/01/2021

LIVIU DRAGNEA- noul presedinte PSD

liviu_dragnea_68476100

Liviu Dragnea este preşedintele interimar al PSD până în 16 noiembrie, când social-democraţii îşi vor alege, în congres, un nou preşedinte de partid. Decizia a fost luată miercuri, de liderii PSD din întreaga ţară, reuniţi la Palatul Parlamentului. Victor Ponta a pierdut astfel controlul partidului, după ce protejata sa, Rovana Plumb, a fost învinsă la vot. După trei ore de discuţii în spatele uşilor închise, Dragnea a convins 65 de colegi că merită să conducă PSD până la congres. Doar 18 au votat pentru Plumb, scrie realitatea.net. Liviu Dragnea este primul presedinte al Psd care vine dintr-un alt partid (1994-2000 PD).

„În PSD a venit adus de Miron Mitrea şi Şerban Mihăilescu. De la PD. În guvernul CDR fusese prefect, apoi din 2000, preşedinte al Consiliului Judeţean. Era cvasinecunoscut cu excepţia apariţiei în anchete de presă care vizau afecerile TelDrum, firmă care câştiga toate contractele de asfaltări din judeţ.

Puterea lui Liviu Dragnea a căpătat dimensiuni naţionale în timpul mandatului lui Mircea Geoană. A speculat slăbiciunile noului preşedinte al PSD, nevoia de susţinere în faţa vechii gărzi. L-a ajutat pe Geoană să scape de locotenenţii lui Iliescu şi Năstase care îi săpau autoritatea. Pe scurt, s-a făcut util. S-a oferit şi a amenajat nişte spaţii în sediul PSD, pe care le-a dotat cu termopane. A sponsorizat diverse evenimente ale lui Geoană sau acţiuni ale partidului. A obţinut astfel funcţia de vicepreşedinte PSD.

Poziţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene i-a creat o ascendenţă asupra celorlalţi baroni locali din PSD. Influenţa asupra acestora s-a constituit în bază a puterii sale în partid. Mai precis, era foarte influent pe lângă Geoană, deoarece avea forţa baronilor locali în spate. Asta l-a şi făcut pe preşedintele PSD să-i cedeze lui Dragnea controlul asupra organizaţiilor judeţene. Aşa a ajuns secretar general al PSD, interimar, numit direct de Geoană.

Liviu Dragnea a fost unul din liderii PSD care, în 2008, au forţat intrarea la guvernare cu PDL. A fost printre principalii negociatori şi decidenţi ai modului în care s-au împărţit în PSD ministerele şi funcţiile din instituţiile decentralizate. S-a bătut să ajungă ministru al Administraţiei şi Internelor.

După ce PSD i-a retras sprijinul lui Gabriel Oprea, Liviu Dragnea a obţinut nominalizarea visată. A ocupat funcţia doar două săptămâni, după care şi-a dat demisia invocând faptul că nu dispune de un buget care să permită să facă ministerul funcţional. În realitate, Dragnea a demisionat din aceleaşi motive ca şi Oprea. A fost pus în faţa faptului de a numi în conducerea MAI persoanele dorite de gruparea Hrebenciuc- Vanghelie-Cătălin Voicu- Mitică Iliescu, grupare influentă în PSD. Dragnea îşi dăduse acordul pentru aceste numiri, însă, susţin surse din PSD, de la Cotroceni ar fi primit mesajul că dacă le va pune în practică, atunci dosarele în care e cercetat vor fi scoase de la sertar.

Dragnea nu a renunţat la acest vis de a fi şef la Interne. În 2009, dacă Geoană ar fi ajuns preşedinte, avea promisiunea fermă că va fi ministrul Administraţiei şi Internelor.” (Florin Ciornei, Evenimentul Zilei, 2011)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share