25/10/2020

Lucrări de artă monumentală urbană în Timișoara

Centrul istoric al municipiului de pe Bega va fi împodobit de sărbătorile Crăciunului cu lucrări de artă monumentală urbană, realizate din diferite materiale, care vor da o nouă față piețelor, ceea ce ar putea face ca Timișoara să fie numită în continuare, Orașul Statuietelor.
– “ Marea piramidă“, autor Mircea Roman, bronz, circa 96x102xh=170 cm
– “Coajă de om”, autor Mircea Roman, bronz, 98x115xh=200 cm
– “ Supermam“, autor Virgil Scripcariu, bronz, 55x65xh=155 cm
– “ Eva“, autor Virgil Scripcariu, bronz
– Ansamblu de coloane, autor Ion Nicodim, bronz şi tehnică mixtă, h=cca.200 cm
– “De-a telefonul”, autor Bogdan Raţă, bronz patinat, h=cca.200 cm
– “Totem”, autor Mircea Roman, bronz,h=circa 3 m
Fiecare sculptură reprezintă o imagine tridimensională metaforică, ce sugerează diferite simboluri.
Lucrarea“ Marea piramidă“ afirmă că “niciodată nu este prea târziu să aşezăm lumea noastră pe adevăratele valori” – după cum explică autorul Mircea Roman, în timp ce “Coaja de om” este o metaforă pentru bunătate, spiritualitate şi cultură ”fără de care nu rămânem decât coji, coji de om“.
A treia operă a lui Mircea Roman, “Totem”, este metafora ”sacrificiului a generaţii de cetăţeni pentru oraşul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranţă şi lumină“. Lucrările “Supermam“ şi “Eva“ ale sculptorului Virgil Scripcariu pun în atenţia privitorului ”meditaţii plastice ce au în centrul lor valori comunitare şi umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenţa, forţa spirituală a purităţii” (Virgil Scripcariu).
Proiectul “De-a telefonul” reprezintă o sculptură ce are ca temă comunicarea, jocul, copilăria ca metaforă a viitorului, contemporaneitatea (Bogdan Raţă).
Sculpturile-coloane cu inimi în vârf ale sculptorului Ion Nicodim reprezintă o ”marcă a operei sale şi, implicit, a artei româneşti, ele ilustrează azi arta contemporană“ (Ariana Nicodim). Criticul de artă Anatol Mândrescu numea căutările artistului, limpede şi poetic ”axul pământului acordat cu stele, mit agrar cosmic“.
Selecţia a fost făcută de către colectivul de arhitecţi-autori ce s-au ocupat de concepţia întregului proiect de ”Reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timişoara”, cât şi cel de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului ”Reabilitarea a spaţiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timişoara”.
Sculpturile enumerate fac parte integrantă din ambientul cultural al centrului istoric. “Alte elemente de mobilier urban şi artă monumentală urmează să fie aşezate odată cu punerea în valoare a restului ţesutului urban din cartierul Cetate, în acord cu politica culturală a Timişoarei: Timişoara creativă, Timişoara implicată, Timişoara conectată şi Timişoara responsabilă. Conform acestor direcţii se caută recunoaşterea valorilor de patrimoniu şi punerea acestora în valoare, sprijinind cultura contemporană şi legătura dintre aceasta şi societate”, explică proiectanţii.
Costul total este de 523.010,55 lei, fără TVA.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share