“Mai presus de datorie” la Galeria Helios, Timişoara

Marți 10 ianuarie 2017, la ora 18:30 a avut loc inaugurarea expoziției “Más allá del deber” (“Mai presus de datorie”) la Galeria Helios, Timişoara.

Vernisajul a adus în prim-plan nu doar impactul diplomației de ieri, dar și o stare de reflexie asupra rolului diplomației de azi, și de mâine.

Dintre cei prezenţi au luat cuvântul:  Jose Miguel Viñals Ariño,  Consulul Onorific al Regatului Spaniei la Timișoara,  Silviu Rogobete, prof. univ. dr. al Universității de Vest și fost Consul general al României în Africa de Sud, Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, și a membrilor Corpului consular din Timișoara.

Această inițiativă culturală a fost posibilă datorită Ambasadei Spaniei la București, în colaborare cu Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara și Asociația Via Rumania Cultura.

Expoziția aduce în prim-plan poveștile diplomaților spanioli trimiși în Europa în timpul Holocaustului, și încercările lor de a salva viața a mii de evrei (sefarzi). Consulul Onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, domnul Jose Miguel Viñals Ariño a rostit următoarele cuvinte cu ocazia inaugurării: “acei diplomaţi, necoordonaţi între ei, au luat în considerare un principiu mai presus decât legea: respectul demnităţii umane, obligaţie pe care toţi o avem de a o respecta, pentru că toţi suntem oameni, indiferent de rasă, religie, sex sau celelalte mici diferenţe fără importanţă, care ne fac mai bogaţi ca societate.”

Expoziția are intrarea liberă, va fi amplasată până în data de 24 ianuarie, iar la intrarea în Galerie vizitatorii își pot exprima părerea în scris asupra dilemei “Ce ar trebui să fie diplomația?”

Stejarel Ionescu

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share