MAPN va fi implicat în campania de vaccinare anti COVID 19 - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

MAPN va fi implicat în campania de vaccinare anti COVID 19

Ministerul Apărării Naţionale va fi implicat, cu rol important, în campania naţională de vaccinare anti-COVID-19 şi va asigura, prin structurile de specialitate, condiţiile logistice necesare la nivel național.
În cadrul ședinței de luni, 23 noiembrie, cu tema „Campania de vaccinare anti-COVID-19, problemă de securitate națională” desfășurată la Palatul Cotroceni și condusă de Președintele României, Klaus Iohannis, a fost subliniat că Ministerul Apărării Naționale are un rol foarte important de sprijin al efortului interinstituțional în campania de vaccinare anti-COVID-19, revenindu-i responsabilități de asigurare, prin structurile de specialitate, a logisticii necesare desfășurării acestei campanii la nivel național.
”Anticipând principalele etape pentru campania de vaccinare anti-COVID-19, au fost identificate soluţii de depozitare în condiții speciale, stabilindu-se ca centrul principal de depozitare pentru dozele de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de – 80°C să fie Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. La nivel național au fost stabilite șase centre regionale în locația spitalelor militare de urgență de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța. MApN va asigura transportul terestru și aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în țară a acestora cât şi preluarea şi transportul la centrele de vaccinare de pe întreg teritoriul României. Totodată, Armata României va sprijini echipele de vaccinare cu resursă umană calificată”, a ținut să transmită ministrul Nicolae Ciucă.
În urma ședinței de coordonare, a reieșit foarte clar că succesul campaniei va depinde nemijlocit de o colaborare foarte bună și coerentă a tuturor instituțiilor responsabile de elaborarea și implementarea strategiei de vaccinare. De asemenea a fost subliniat, încă o dată, că partea de comunicare reprezintă aspectul foarte important care asigură îndeplinirea cu succes a misiunii pe care Ministerul Apărării Naționale și-a asumat-o în cadrul acestui demers național de o importanță strategică pentru România.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin. România va beneficia pentru început de 10 milioane de doze de vaccin ca parte a contractelor încheiate de Comisia Europeană cu mai mulți producători. Două dintre vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer și BioNTech și Moderna au demonstrat o rată de eficiență de aproximativ 95%. În România, au fost înregistrate până luni aproximativ 423.000 de mii de cazuri de COVID-19 și 10.177 de decese. Din totalul numărului de cazuri de infectare, din februarie și până în prezent, aproximativ 116.000 sunt cazuri active.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share