30/11/2021

Marc Chagall – Ilustrații pentru Biblie – interferenţă şi interculturalitate

Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu Euro Art Luxembourg şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, a deschis pentru 2 luni expoziţia de desen şi litografie a lui Marc Chagall – Ilustrații pentru Biblie.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timișoara și Thomas Emmerling, curatorul expoziției.

 

Expoziţia include un fragment relevant din opera extraordinară a lui Marc Chagall, parte a programului prin care Muzeul de Artă Timișoara în cooperare cu Euro Art Luxemburg oferă publicului lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec, Chagall sau Van Gogh.

 

Marc Chagall este unul dintre marii artiști ai secolului al XX-lea, ultimul dintre marii moderniști europeni. După cum spunea prietenul său, poetul francez Guillaume Apollinaire, lucrările sale ne conduc într-o lume “supra-realistică” (de aici, noțiunea de suprarealism, descriind un întreg curent artistic și literar).

 

Expoziția  Marc Chagall – Ilustrații pentru Biblie  de la Muzeul de Artă Timișoara prezintă o temă de referință din creația marelui artist, ilustrarea Bibliei.

Marc Chagall a creat litografiile din seria biblică în urma unei călătorii în Țara Sfântă. Începând cu deceniul al treilea al secolului trecut reflectase asupra acestei teme. A fost ajutat la punerea în viaţă a proiectului de către cunoscutul editor parizian Ambroise Vollard, cel ce în anul 1930 i-a comandat ilustraţiile pe tema textelor sacre fundamentale. Același editor îi oferise și asistenţa financiară pentru călătoria în Țara Sfântă. A lucrat la ilustrarea Bibliei timp de mai bine de două decenii (1931-1956), studiind mai ales transpunerile biblice ale lui Rembrandt și El Greco.

Potrivit lui Marc Chagall, impresiile de călătorie au fost „cele mai puternice din viaţa lui” şi au devenit o sursă de inspiraţie pentru litografiile pe care Muzeul de Artă Timișoara vă invită să le admirați.

„ Este o expoziţie fascinantă, absolut nouă pentru România, pentru muzeele din România, şi pentru publicul românesc. 150 de piese din opera litografică a lui Marc Chagall, litografii, desene şi gravuri color, tema principală fiind ilustrarea bibliei, reprezentarea Vechiului şi Noului Testament. O idee foarte dragă lui Chagall pe care a pus-o în operă între 1931+1956, reprezentând dorinţa lui de a vedea influenţele la cele două mari religii între iudaism şi creştinism, interculturalitate şi interferenţă între aceste două mari religii ale omenirii”, a spus Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă , Timişoara

 

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share