Mihai Vornicu – „Tensiuni vegetale”

După cum spunea criticul de artă profesor universitar Dr. Ioan Iovan, artistul plastic Mihai Vornicu, a plecat deja pe un alt drum de la peisaj la simbol.
Expoziţia ce va sta aproape o lună pe simezele Galeriei de artă „Helicon” din Timişoara, întitulată „Tensiuni vegetale” , copacul, natura, ceea ce ne înconjoară. Mihai Vornicu a stilizat trunchiul uni copac, pe pânză, şi la luat pe porţiuni, pe bucăţi, în acest ciclu care deschide „Tensiunile vegetale” care se numeşte „Trunchiuri” . Trunchiuri torsionate, trunchiuri suferinde, arătând forţe titanice – rădăcinile din pământ şi formele din aer, astefel încât pictorul se află într-o continuă luptă, dar nu cu pământul şi nu cu aerul, ci într-o luptă neverosimilă, cu sine.
„Pictorul ne oferă în imagine ipostaze ale felului în care natura se realizează pe sine, căci aceste trunchiuri sunt rude apropiate cu stalactitele şi stalagmitele din peşteri. Piatra se arată soră cu lemnul. Întotdeauna materia primeşte formă, dar aici pictorul atrage atenţia asupra modului particular al lemnului, de a-şi produce o formă, prin cheltuire imensă de energie şi prin răbdarea unei teribile suferinţe. Înţelegem că au existat titani precum copacii, amintind de Cronos, Hzperion, Iapetus şi Oceanus, dar şi de Prometeu, de Atlas şi de Epimeteu. Aşadar, pictorul ne îndeamnă să fim încredinţaţi că există titani şi printre arbori, şi printre copaci, ca şi printre oameni” – Ioan Iovan , critic de artă.
Expoziţia s-a dovedit a fi un adevărat succes, pentru iubitorii de artă şi de frumos, în această expoziţie Mihai Vornicu construindu-şi un atil personal, prin trecerea de la peisaj la simbol, expoziţia de faţă fiind deja un act de creaţie viu, în devenire.

Stejărel Ionescu

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share