04/12/2020

Mii de români participanți la serbările naționale de la Țebea

În anul Centenarului Marii Uniri, românii au venit, cu  mic cu mare, de pe întreg cuprinsul țării, ca să aducă un omagiu pios Crăișorului Munților, cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849. Urmașii moților au venit în număr mare la mormântul eroului, iar oficialitățile au depus coroane de flori în memoria lui Avram Iancu, omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare. Evenimentul organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara s-a bucurat de prezența vicepremierului Paul Stănescu, a ministrului Apărării, Mihai Fifor, a ministrului Educației Naționale, Valentin Popa și a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intorero.

Alături le-au fost parlamentari din județul Hunedoara și din județele vecine, prefecți din șapte județe, președinți de consilii județene, primari din județele Hunedoara, Alba, Arad, Bihor, reprezentanți ai comunității din comuna Vâlcele, jud. Covasna, membri ai partidelor politice parlamentare și neparlamentare, reprezetanți ai unor asociații politice și apolitice. Un sobor de preoți în frunte cu Mitroplitul Banatului Ioan și Episcopul Gurie al Devei și  Hunedoarei au săvărșit slujba de Te-Deum “Slăvite voievod Avram Iancu, îţi mărturisim că în spaţiul nostru românesc liber încă ne naştem într-o limbă română frumoasă ca o duminică, plângem, ne bucurăm şi ne rugăm lui Dumnezeu în limba română. Îţi mai mărturisim că aici şi peste 100 de ani preoţii noştri se vor ruga lui Dumnezeu pentru tine şi oştenii tăi tot în dulcea noastră limbă română”, a   spus în predica sa, Mitropolitul Banatului. Au fost depuse coroane de flori din partea Președenției României, Guvernului, Senatului și Camerei Deputaților, din partea instituțiilor descentralizate, primăriilor, partidelor politice, veteranilor de război, asociații și organizații.

Spectacolul artistic care a urmat,  a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, iar în zona de târg, Consiliul Județean Hunedoara, prin ADEH, a invitat producători tradiționali grupați sub brandul ”Produs în Hunedoara”.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share