27/10/2020

Minerii, în cea de-a șaptea zi de proteste solicită sprijin guvernamental

O delegaţie formată din reprezentanţi ai minerilor care protestează duminică, pentru a şaptea zi consecutiv, în subteranul exploatărilor Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, este aşteptată luni dimineaţă la Palatul Victoria, iar apoi la sediul Ministerului Energiei, în încercarea de a găsi o soluţie la revendicările formulate de către aceştia.
“Am fost invitaţi de ministrul Muncii la o discuţie cu doamna premier Viorica Dăncilă. Vom merge pentru că vrem să vedem ce se poate face pentru minerii care vor fi disponibilizaţi. Noi solicităm un act normativ similar Ordonanţei 36. Dacă nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă, atunci să fie depusă o iniţiativă legislativă în Parlament şi, după câte ştim, există un asemenea proiect. Promovat în regim de urgenţă, într-o săptămână proiectul poate deveni lege şi va rezolva nedreptatea făcută acestor oameni”, a declarat, duminică, preşedintele Sindicatului “Huila”, Laszlo Domokos.
Delegaţia minerilor este aşteptată apoi la sediul Ministerului Energiei, unde se va întruni Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ). Potrivit liderului sindical, membrii CA ar urma să ia act şi de demisia directorului societăţii, Pavel Dreghici.

Reprezentanții  Sindicatul Huila din cadrul Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului solicită un tratament corect și nediscriminatoriu din perspectiva situației sociale actuale a salariaților acestei societăți, comparativ cu pachetele sociale oferite anterior minerilor din exploatările de huilă. Minerii de la această societate solicită Guvernului să elaboreze un act normativ care să reglementeze posibilitatea acordării veniturilor de completare, așa cum au fost prevăzute în OUG 36/2013 care a expirat in decembrie 2018. Veniturile de completare se acordau pe o perioada de 24 luni, perioada care constituia și vechime în muncă în condiții speciale. O altă revendicare a minerilor este legată de transferul salariaților disponibilizați de la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului la Complexul Energetic Hunedoara. Confederația Sindicală Națională MERIDIAN consideră legitime solicitările deoarece acestea se încadrează în tipul de măsuri necesare pentru facilitarea unei tranziții energetice juste în regiunile miniere carbonifere din România și din  U.E. În sprijinul ortacilor au venit reprezentanții Asociației Parco Cavalli, care au împărțit apă minerală celor blocați în subteran. Alți zece mineri au ajuns la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share