Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Miniștrii Apărării din Nato s-au întâlnit la Bruxelles

Miniștrii  Apărării  ai NATO au încheiat două zile de discuții la Bruxelles,  în care au abordat probleme cheie, inclusiv misiunea de instruire a NATO în Irak, sprijinul pentru Afganistan și provocarea pe care o reprezintă sistemele de rachete din Rusia.

Miniștrii aliați au convenit, în principiu, pentru îmbunătățirea misiunii NATO în  Irak.

“În primul rând, aceasta va consta în asumarea unor activități actuale de formare ale Coaliției Globale”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a subliniat că NATO se află în Irak, la invitația guvernului irakian. „Scopul nostru este să creștem capacitatea forțelor armate irakiene, astfel încât acestea să nu mai necesite sprijinul nostru”, a spus el. Miniștrii au discutat, de asemenea, ce mai pot face NATO pentru a ajuta la construirea stabilității în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Aliații au abordat, de asemenea, provocarea pe care o reprezintă rachetele rusești, inclusiv sistemul SSC-8, care a dus la dispariția Tratatului Forțelor Nucleare cu Domeniu Intermediar (INF). Aliații NATO s-au unit cu încălcarea Tratatului de către Rusia și au convenit asupra unui pachet de măsuri defensive,  pentru a asigura descurajarea și apărarea NATO rămâne credibilă.

Întrucât SSC-8 este doar o parte a acumulării de rachete din Rusia, aliații au discutat și despre alte sisteme de rachete rusești, convenționale și nucleare.

„Multe sunt sisteme duale capabile, care creează un risc mai mare de escaladare și calcule incorecte”, a declarat secretarul general. Miniștrii au analizat, de asemenea, progresele în asigurarea unei împărțiri mai echitabile a sarcinilor în cadrul Alianței. „Am observat o creștere fără precedent a cheltuielilor pentru apărare din partea aliaților europeni și Canada, cu 400 de miliarde de dolari în plus investiți până la sfârșitul anului 2024”, a declarat secretarul general.

El a subliniat că acest lucru face ca NATO să fie mai puternică.Afganistanul a fost de asemenea în fruntea agendei, o reuniune a tuturor națiunilor contribuind la misiunea de sprijinire a rezoluțiilor NATO. NATO rămâne angajată cu securitatea și stabilitatea pe termen lung a Afganistanului.

„Obiectivul nostru rămâne același: să oferim forțelor de securitate afgane instruire și sprijin financiar, astfel încât să poată lupta împotriva terorismului și să creeze condițiile pentru pace”, a declarat secretarul general.

El a subliniat că aliații sprijină pe deplin eforturile conduse de Statele Unite pentru a obține o soluție pașnică și continuă să coordoneze îndeaproape pe calea de urmat. „Salutăm orice măsură care poate duce la reducerea violenței – talibanii trebuie să arate o voință reală și o capacitate reală de a reduce o reducere a violenței pe teren”, a adăugat el.

 

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană, cu Înaltul Reprezentant / vicepreședinte Josep Borrell participând pentru prima dată la noua sa funcție.

Reprezentanții NATO  s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Ucraina, Andriy Zahorodnyiuk, pentru a discuta situația din Ucraina și în jurul acesteia, precum și progresul reformei țării. Aliații și-au reiterat sprijinul deplin pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share