03/12/2020

Mircea Geoană vizită în Republica Moldova

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană s-a întâlnit joi (10 septembrie) cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea pentru  unele discuții despre parteneriatul NATO-Moldova.

Secretarul general adjunct a declarat că ”Republica Moldova este un partener important pentru NATO” . El a spus că ”NATO ajută Republica Moldova să construiască instituții puternice și o bună guvernanță și a subliniat că sprijinul NATO pentru Moldova . Mircea Geoană a spus că NATO are o experiență considerabilă în reformele sectorului de apărare și securitate și că Moldova se poate baza pe această expertiză pentru a-și moderniza instituțiile de securitate și forțele armate. El a menționat că NATO și Republica Moldova ”discută acum un nou plan individual de acțiune de parteneriat (IPAP) pentru următorii doi ani”.

Trecând la cooperarea practică, secretaru general al NATO  a spus că:  ”aliații și partenerii NATO au acordat sprijin continuu Republicii Moldova ca răspuns la pandemia COVID 19, inclusiv tone de consumabile medicale și echipamente de protecție.  Aliații s-au angajat să sprijine în continuare Moldova pentru a face față acestei crize, răspunzând cererii Moldovei de asistență la Centrul de coordonare euro-atlantică al NATO în caz de dezastre”.

Secretarul general adjunct a reiterat sprijinul NATO pentru neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, pentru integritate teritorială și suveranitatea țării.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share