24/10/2021

Modernizare şi extindere Unitate de Primire Urgenţe la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara

Astăzi a fost tăiată panglica de la noul spaţiu de primire urgenţe a Spitalului Municipal Timişoara (Clinicile Noi), care a fost modernizat şi extins.
La parterul clădirii principale a Spitalului Municipal funcţiona Unitatea de Primire Urgenţe, care prezenta mai multe disfuncţionalităţi, cum ar fi, spre exemplu, faptul că accesul principal al spitalului coincidea cu sala de aşteptare şi spaţiul de primire/triaj al pacienţilor, spaţii dezvoltate lateral faţă de intrarea principală, fără a exista o comunicare firească între acestea.
Pentru realizarea obiectivului s-a propus dezvoltarea unui corp de clădire parter în curtea actuală, precum şi amenajarea şi reconfigurarea spaţiilor existente, iar alimentarea pentru instalaţiile necesare să se realizeze de la racordul existent al întregii clădiri.
Prin intervenţia propusă s-a dorit realizarea unui compartiment UPU conform normelor sanitare în vigoare, rezolvându-se astfel disfuncţionalităţi de felul celor menţionate mai sus, prin separarea accesului spitalului de spaţiul de primire/triaj al UPU şi realizarea unei comunicări uscate cu Secţia de Radiologie. Capacitatea Unităţii de Primire va fi de 14 paturi. În cazul unor situaţii speciale, unitatea poate fi suplimentată cu 8 paturi.
Regimul de înălţime propus este o construcţie parter cu structură de rezistenţă din cadre metalice cu închideri tip sandwich. Suprafaţa corpului existent reconfigurat şi demolat este de 175 mp, suprafaţa UPU propusă (existentă şi extindere) este de 586 mp, suprafaţa nou construită fiind de 453 mp.
Investiţia s-a realizat sub operarea secţiei UPU, a cărei activitate nu a putut fi întreruptă. Relocarea provizorie a secţiei era practic imposibilă, ceea ce a generat o abordare atentă a subiectului. Astfel, s-a propus ca intervenţia asupra obiectivului să se realizeze în 2 etape:
– Faza I – Realizarea parţială a construcţiei nou propuse, inclusiv finisarea şi amenajarea spaţiilor în vederea relocării şi desfăşurării fără întrerupere a activităţii secţiei UPU;
– Faza II – demolarea actualului spaţiu în care funcţionează UPU, reconstruirea şi alipirea de corpul de clădire construit în faza I, realizându-se astfel separarea secţiei UPU şi legătura directă cu Secţia de Radiologie, accesul aparţinătorilor în spital urmând să se facă separat.

La finalizarea celor două etape ale construcţiei a rezultat un corp de clădire modern, conform standardelor europene, destinat în exclusivitate activităţii de primiri urgenţe.
Lucrările de modernizare şi extindere Unitate de Primire Urgenţe la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara (Clinicile Noi) au fost câştigate în urma unei licitaţii publice de SC ”ALEX-DIA CONSTRUCT” SRL. Valoarea totală a contractului este de 2.965.505,15 lei fără TVA.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis cu data de 16.02.2015, durata de execuţie fiind de 11 luni, însă lucrările s-au încheiat cu trei luni mai devreme.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share