15/06/2021

Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Targoviste va gazdui cea mai veche sculptura din Romania si din Europa de Sud-Est

venus3Ganditi-va ca de acum incolo toata lumea va veni sa vada la Targoviste cea mai veche sculptura din Romania; istoria sculpturii din Romania va incepe de acum 23.000 de ani. Statueta se va expune in Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Targoviste. (Marin Carciumaru, profesor specialist in arta paleolitica)

Vineri 4 septembrie, la Muzeul  Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Targoviste, primul de acest fel din România și din Europa Centrală și de Sud-Est, a avut loc conferinta de presa cu privire la descoperirea de interes mondial de la Poiana Ciresului ( Piatra Neamt) realizata de catre echipa de cercetatori atat ai muzeului targovistean cat si arhelogi din tara si strainatate.

Conferinta a avut loc in prezenta presedintelui CJ Dambovita, Adrian Tutuianu, a directorului  Complexului Muzeal National „Curtea Domneasca”, Ovidiu Carstina, alaturi de cei care au fost coordonatorii echipei de cercetare, Marin Carciumaru, profesor specialist in paleolitic si Elena-Cristina Nitu, cercetator stiintific si sef de santier. De asemenea a fost prezenta mass media locala si centrala.

Targovistea se va pozitiona din nou pe harta istorica a lumii prin aceasta descoperire, unica in Europa de Sud-Est. Astfel manualele de istorie si de arta vor arata ca prima sculptura din Romania dar si din Europa de sud-est este aceasta statueta stilizata, abstractizata de tip „Venus”, descoperita la 23.000 de ani de la realizarea ei.venus2Urmariti declaratiile celor prezenti: 

Ovidiu Carstina, director Complexul Muzeal National „Curtea Domneasca”

O descoperire extrem de importanta. Acest bun cultural, aceasta piesa, deosebita, unica in peisajul arhelogic al Romaniei intra in colectiile muzeului, prin urmare este o onoare deosebita, o responsabilitate, pentru ca aceasta piesa devine cea mai importanta descoperire pe care muzeul dambovitean o gestioneaza in colectiile sale. Piesa provine din cercetarile arhelogice desfasurate in santierul de la Poiana Ciresului din Piatra Neamt, santier pe care muzeul din Targoviste il gestioneza si in care deruleaza de cativa ani cercetari. Am facut acest lucru in parteneriat cu colegii nostri de la Muzeul din Piatra Neamt, insa prin protocolul pe care l-am semnat cu ei, bunurile ce provin din paleolitic vor reveni Muzeului din Targoviste, de altfel si finantarea este asigurata de catre noi prin sprijinul CJ Dambovita.venus4

Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita

„Este important ce facem astazi, se vede ca la Complexul Muzeal „Curtea Domneasca” din Targoviste exista specialisti de marca care stiu sa puna in valoare si sa realizeze cercetari arhelogice. Sunt extrem de multumit de descoperirea de la Poiana Ciresului, si vreau sa va reamintesc ca mai avem deschise santierele arheologice de la Geangoiesti si de la Curtea Domneasca. Cercetarea arheologica va avea sprijin si anul viitor, mai ales pe zona Curtii Domnesti unde vrem sa pregatim un proiect european pentru a pune in valoare acest patrimoniu unic pe care il avem.”

Elena Nitu, cercetator stiintific si sef de santier

„Fara indoiala pentru istoria paleoliticului cea mai importanta perioada este gravetianul. Cu totii stim ca cele mai reprezentative sau spectaculoase descoperiri sunt obiectele de arta, din categoria acestora exista doua tipuri de statuete feminine destul de diferite care sunt mai des cunoscute publicului larg, cele din Europa de Vest cu forme voluptoase, iar categorica speciala o reprezinta cele stilizate, care majoritatea au fost descoperite in Europa Centrala, de est si in Campia rusa. Spatiul de sud-est al Europei nu a beneficiat niciodata de o asemena descoperire. Din 1999 in Romania s-au reluat sapaturile intr-un sit paleolitic de pe Valea Bistritei, sub conduceera profesorului Marin Carciumaru, sit care pana la mommentul acela nu furnizaze dovezi arhelogice importante, acest lucru este datorat in primul rand metodelor de sapatura. Paleoliticul este o perioada mai speciala, fata de alte perioade preistorice si istorice, unde lipsesc structurile evidente de locuire si metodele de sapatura trebuiesc adapatate. De atunci an de an s-au facut descoperiri, situl este mult mai cunosct in Europa decat in tara, tocmai datorita publicatiilor stiintifice pe aceasta tema. De trei ani de zile cercetarile de la Poiana Ciresului au intrat intr-o noua etapa, tehnologia a evoluat, in fiecare an am imbunatatit procedeul de sapatura si in ultimii ani au fost facute descoperiri de importanta mondiala. In proportie de 50% descoperirile rezultate s-au datorrat modului de sapatura realizat care ar trebui preluat si practicat in toate siturile paleolitice din Romania. Pe Valea Bistritei mai sunt multe situri incadrae in aceeasi perioada si suntem convinsi ca vom avea rezultate deosebite si acolo. Statueta este realizata dintr-o roca si a fost gasita, pe marginea unei vetre. Caracterul simbolic al acestei statuete. Ii lipseste partea superioar;  se mai intalneste in Germania, insa dintre toate a noastra este cea mai veche. Aceste stauete se descopera foarte rar, majoritatea descoperite in anii `80, ultima a fost descoperita in Franta, intr-o stare foarte fragmentara.”venus

Marin Carciumaru, profesor specialist in arta paleolitica

Nu stiu cat este Romania de pregatita pentru o astfel de descoperire, avem niste obligatii fantastice, oriunde in lume ar fi in centrul atentiei. Este prima descoperire de acest gen din Romania si din sud-estul Europei, o sinteza din punct de vedere stilistic dintre Vestul si Estul Europei; este realizata din piatra si partea superioara a fost arsa intentionat sau nu. Anterior statuetele erau foarte realiste, pentru cultul fecunditatii, foarte exagerate. Acest cult al fecunditatii, intr-o faza anterioara, ajunge la o schematizare, in asa masura incat la un moment dat, este reprezentat de o linie drepata. Acesta curbura este redata prin acesta linie. Ceramica este inventata de catre comunitatile paleolitice, in Cehia are 31.000 ani. Sa nu ne surprinda ca partea superioarea a capului nu exista; putem spera ca undeva la 10-20 de metri sa-l gasim; in stratele de cultura s-a sapat din doi in doi milimetri, acesti copii sunt niste eroi.Eeste o echipa de profesionisti si ei trebie sa ajunga arheologi. Statueta este foarte grea pentru volumul ei. Noi speram ca ea sa nu fie inca o descoperie, ci din punct de vedere al evolutiei artei un plus, in mod cert este indubitabil faptul ca se vad urmele de prelucrare. Materialul a permis conservarea foarte buna. La Poiana Ciresului, aceste comunitati erau dominate de un stil de reprezentare, a fost descoperita in stratul cel mai de sus. Mai sunt inca doua straturi care ne pot oferi si alte descoperiri. Statueta nu este inca conservata, a fost lasata cu depunerile originale de carbonat de calciu din sit, iar auspra lor se intervine doar in laborator. Trebuie gasite metodele de indepartare a acestor depuneri, uncele care se potrivesc si sunt non-distructive. 

Ganditi-va ca de acum incolo toata lumea va veni sa vada ce mai veche sculptura din Romania; istoria sculpturii din Romania va incepe de acum 23.000 de ani. Statueta se va expune in Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Targoviste.”

venus1

venus6

Distribuie acest articol Oficial Media
Share