24/01/2021

NET4EU cu și despre implicarea democratică a cetățenilor în Europa

În perioada 8-11  ianuarie a.c., a avut loc în Calabria, Italia prima întâlnire de lucru a proiectului european, intitulat  ” NET 4EU” din care face parte și municipiul Lupeni.

Câștigarea proiectului a fost posibilă prin implicarea CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI, care deține prin reprzentanții săi, calitatea de diseminator de informație europeană, despre instituțiile Uniunii Europene, etc.

Proiectul face parte din programul ” EUROPEAN  for CITIZEN”  și este completat de reprezentanții provinciei Pesta din Ungaria și ai orașului Dagda din Letonia, precum și  asociația parteneră  EUROKOM – LOCRI- CALABRIA.

O delegație a municipiului Lupeni a fost prezentă la debutul proiectului, iar informațiile prezentate despre municipiul Lupeni au fost apreciat de toți participanții de dezbateri.

Proiectul  se adresează cu precădere tinerilor, pentru că se vor analiza așteptările și problemele individuale din fiecare comunitate în parte. Acesta va oferi și o  mai bună cooperare, pentru a reduce distanțele  cetățenii Uniunii Europene. Ideea  pentru ” o nouă Europă”  prin devoltarea tuturor zonelor, reprezintă un obiectiv importat care va fi supus dezbaterilor în comunitățile împlicate în proiect.

Deschiderea oficială a proiectului a avut loc la Liceul ” Zaleuco” acolo unde a fost susținută și o conferință de presă în care au fost prezentate dezbaterile ce vor avea loc pe parcursul a doi ani de zile.

A doua zi, la Liceul ” Mazzini ” din Locri a avut loc forumul deshis și seminarul dedicat situației instituțiilro europene, după recentele alegeri, fiind prezentate noile strategii  propuse de actualul președinte, Ursula von del Leyen.  Delegațiile au fost primite de primarul Giovanni Calabrese.

Profesorul și reprezentantul Comisiei Europene, Pier Virgilio Dastoli, a vorbit audienței despre actualele tendințe care există la nivel european, despre viitorul Uniuniii Europene.

 

Aceasta  își propune: să promoveze pacea, valorile europene și bunăstarea cetățenilor săi; să ofere libertate, securitate și justiție fără frontiere interne; să asigure o dezvoltare durabilă bazată pe o creștere economică echilibrată și pe stabilitatea prețurilor, să mențină o economie de piață deosebit de competitivă care să favorizeze ocuparea integrală a forței de muncă și progresul social și să protejeze mediul; să combată excluziunea socială și discriminarea; să încurajeze progresul tehnic și științific; să consolideze coeziunea economică, socială și teritorială și solidaritatea între statele membre; să respecte diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor sale; să creeze o uniune economică și monetară a cărei monedă să fie euro.

În cele 21 de luni de axtivități în noul proiect, partenerii, cele trei comuntăți împreună cu coordonatorii italieni ai proiectului au stabilit de comun acord să contribuie la schimbul de idei și provocări comune, la identificarea soluțiilor cu care se confruntă comunitățile .

Totodată, un alt obiectiv care trebuie îndeplinut este ca, cetățenii  să contribuie la participarea democratică,  la dezbaterile și deciziile europene cu ajutorul tuturor mijloacelor de care dispunem.

Vor fi organizate 12 dezbateri locale, câte trei pentru fiecare țară, cu privire la viitorul U.E, la care vor partipa tinerii cetățeni, parlamentari europeni, politicieni, expertți în dezbateri europene, s-a selectat și un grup țintă, fiecare dezbatere urmând a fi ghidată după  metode potrivite, pentru a asigura o participare cât mai largă.

A fost lansat  și  site-ul web: netforeurope. UE, cu un spațiu comun în care cetățenii și tinerii pot împărtăși experiențe și idei pe UE pe care și le doresc pentru viitorul lor.

Iar blog-ul”UE în viața mea” cetățenii pot evalua avantajele și dezavantajele de a face parte din U.E, de a identifica știrile false despre U.E și de pe rețelele sociale.
Tinerii cu vîrsta între 17 și 25 de ani, din fiecare oraș partener,  vor fi invitați să participe la un concurs pentru o video- poveste în care să prezintă viziunea lor asupra Europei  ” UE în viața mea”, iar cel mai bun clip video va fi prezentat în cadrul evenimentului final de la Bruxelles, la Parlamentul  Europeandar și în cadrul evenimentelor publice legate de proiect. Următoarea întîlnire în cadrul  proiectului va avea loc la Lupeni, la începutul lunii aprilie a.c. Reprezentații celor trei comunități ce fac parte din proiect, au beneficiat de tradiționala ospitalitate a italienilor, care, pe lângă dezbaterile ce au avut loc,  au oferit partenerilor din proiect  posibilitatea de a vizita cele mai deosebite locuri,  de interes național din regiunea Calabia, vechile cetăți grecești și romane, zona Calabria și Maria Ionică adăpostind cele mai importante vestigii locale,  istorice,culturale, viticole, agricole,  pe care italienii le-au pus în circuit tot cu ajutorul fondurilor europene.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share