13/06/2021

” Noi ne pregătim de apărare pe flancul estic ”

Poligonul Smârdan a găzduit  exerciţiul JUSTICE SWORD 21 (JS). 
Justice Sword 21 este un exercițiu tactic conectat la seria de exerciții naționale DACIA LIVEX 21, al cărui principal scop este îmbunătățirea capacității de a planifica, conduce și desfășura acțiuni de luptă în context multinațional și întrunit. Invitații de onoare ai activității desfășurate la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan din judeţul Galați, au fost președinții Poloniei și României, Andrzej Duda și Klaus Werner Iohannis.
În cadrul exercițiului care are loc  se testează capacitatea de reacție și de luptă a unei mari unități tactice de nivel brigadă, structură inclusă în pachetul unic de forțe puse de România la dispoziția NATO, la care participă peste 2.000 de militari și aproximativ 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă.
Activitățile de instruire planificate pe teritoriul țării noastre în cadrul DACIA LIVEX 21 cuprind deplasări tactice, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate în rețele de misiune ale NATO și americane, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, activități cu specific medical.
“Astăzi, în exerciţiu, au fost forţe din România şi forţe din Polonia. Soldaţii polonezi sunt cei care au venit să facă parte din Brigada Multinaţională. Este extrem de important să aibă loc astfel de exerciţii pentru a verifica şi pentru a creşte gradul de interoperabilitate, adică să lucreze bine împreună, să se cunoască reciproc, să înveţe cum să se conecteze unii cu ceilalţi şi să fie capabili să execute împreună misiuni de luptă. Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar aici, noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare. Este pentru noi, pe Flancul estic al NATO, extrem de important să avem forţe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe Flancul estic”, a afirmat  după desfășurarea exercițiului preşedintele Klaus Iohannis.
Statele care trimit efective și tehnică de luptă pentru instruire în România sunt Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.
https://youtu.be/nMymXWozzJ4
Distribuie acest articol Oficial Media
Share