Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Nu au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană în județul HUNEDOARA

În vederea apărării sănătății publice și protecției consumatorilor, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare prin consumul de produse alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane, în perioada 01.03-31.03.2025  reprezentanții D.S.V.S.A. Hunedoara au efectuat controale care au urmărit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor atât în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală și non-animală, cât şi în domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare.
În perioada 01.03-31.03.2025 au fost verificate un număr de 635 obiective, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 54 amenzi contravenţionale în cuantum de 282100 lei, precum și 10 avertismente. La nivelul DSVSA Hunedoara au fost înregistrate și soluționate opt  sesizări.
În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate acţiuni de control la unităţile de abatorizare, procesare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare de origine animală și nonanimală.
În acest sens au fost efectuate acţiuni care au urmărit modul cum sunt respectate condiţiile de funcţionare şi inregistrare/autorizare al unitatilor, precum şi actiuni care au urmarit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală. Au fost verificate un număr de 375 obiective, fiind constatate următoarele deficienţe: – etichetare, igienă și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, întreținere necorespunzătoare a spațiilor și utilajelor din dotare, deficiențe privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare, depozitare materii prime împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 31 amenzi contravenționale în cuantum de 256800 lei, precum și 4 avertismente.
În domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare au fost efectuate controale în fermele comerciale, exploatatiile comerciale de tip A, exploataţiile non-profesionale, depozite farmaceutice, farmacii și cabinete veterinare, care au vizat verificarea respectării condiţiilor de funcţionare, biosecuritate, bunăstare și protectie, identificare şi înregistrare a animalelor, precum și a condițiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare și a altor produse de uz veterinar. În total au fost verificate un număr de 260 obiective supuse controlului sanitar veterinar, fiind constatate următoarele deficienţe: deținerea/vânzarea/cumpărarea/înstrăinarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația în vigoare, deficiențe privind eliberarea produselor medicinale veterinare, nepredarea mărcilor auriculare de la animalele sacrificate. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 23 amenzi contravenționale în cuantum de 25300 lei, precum și 6 avertismente.
”În perioada 01.03-31.03.2025 nu au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici în cadrul exploatațiilor/gospodăriilor proprii ale populației sau în exploatațiile comerciale, precum nici cazuri de Pestă Porcină Africană la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare. DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia acesteia. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. La nivelul județului nu evoluează nici un focar de Pesta Micilor Rumegătoare și nu există restricții de circulație a animalelor.
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a asigurării protecţiei sănătătii consumatorilor, DSVSA Hunedoara a colaborat în acţiuni organizate, în baza protocoalelor încheiate cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare şi transportul animalelor vii, în special controale în trafic cu Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara pentru verificarea legalității transporturilor de animale vii și a cărnii și produselor din carne.
Au fost înregistrate/autorizate în domeniul siguranței alimentelor un număr de 84 obiective după cum urmează: 6 restaurante, 1 pizzerie, 10 baruri, 7 fast-food-uri, 4 rulote fast-food, 1 unitate tip catering, 18 magazine alimentare, 1 cantină, 4 laboratoare cofetărie/patisere, 1 unitate mobilă, 2 unități de vânzare pe internet, 2 măcelării, 1 carmangerie, 3 centre prelucrare lapte integrate, 1 centru extracție miere, 3 obiective pentru vânzare directă, 19 unități de origine nonanimală, precum și 26 mijloace de transport produse alimentare.
Au fost înregistrate/autorizate în domeniul sănătății animalelor un număr de cinci  obiective după cum urmează: un adăpost pentru câini, patru  exploatații de creștere a animalelor, precum și opt mijloace de transport animale vii.
La nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara au fost analizate un număr de 14333 probe din care 1243 pe domeniul siguranței alimentelor și 13090 pe domeniul sănătății animale” a transmis directorul executiv, dr. Lucian Laurențiu JOSAN.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share