23/04/2021

Nu deveniţi victima înşelăciunilor prin metoda „ACCIDENTUL”!

apelare-telefon-680x365Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa atrage atenţia cetăţenilor:

Manifestaţi prudenţă ! Nu deveniţi victima înşelăciunilor prin metoda „ACCIDENTUL”! 

Poliţiştii din Târgoviște desfăşoară activităţi specifice pentru identificarea unei persoane bănuite de tentativă de înşelăciune prin metoda “accidentul”.

Astfel, în ziua de 16 martie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie de 67 de ani ar fi fost contactată telefonic de o persoană necunoscută care, sub pretextul implicării fiului său într-un accident de circulaţie, i-ar fi solicitat acesteia 10.000 lei.

Banii solicitaţi ar fi fost necesari pentru ca fiul ei să nu fie tras la răspundere penală.

Deşi persoana vătămată s-a aflat sub influenţa impulsului emoţional, aceasta a verificat veridicitatea informaţiilor, constatând că membrul familiei indicat nu a fost implicat în niciun eveniment rutier. 

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii dâmboviţeni recomandă cetăţenilor:

Manifestaţi  prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi  nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier; cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau apelaţi chiar persoana respectivă pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin, nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii  poliţiei.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau pe care dumneavostră nu îl cunoaşteţi.

Nu trimiteţi copii de pe cartea de identitate sau de pe cardul de credit prin email sau fax persoanelor necunoscute.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share