18/04/2021

Nu va pasa – „Mananca-l dumneata, domnule ministru!”

Mari Jeanne Ion

Clasa a II-a, prima zi de școală. Curtea e plină de copilași somnoroși dar fericiți, cu buchete mari de flori și cu ghiozdane noi-nouțe în spate. Ceremonia de deschidere a anului școlar îi adună pe toți în celebrul „careu” și instalația de sonorizare poartă peste mulțime vorbele directorului. Imnul n-a mai răsunat anul acesta, e desuet… În schimb, am aflat toți despre eforturile pe care școala le face pentru copiii noștri și – important! – despre sponsorizările cu care am putea ajuta și noi.

Finalul primei zile de cursuri. Piticii ies fericiți din clase. Da, au primit manuale anul ăsta. Dar nu din partea școlii care face atâtea pentru noi… Sunt cărți și caiete pentru studiu alternativ, pe bani, de la diverse edituri educaționale. Apoi, o lista unde – firește – semnăm toți că dorim să le cumpărăm. Pe propria răspundere. Cum să n-o facem? Cum altfel ar studia copiii până la apariția manualelor școlare editate de Minister?

Apoi ședința cu părinții unde aflăm că paza, curățenia și multe, multe alte lucruri costă. Nu-i o problemă însă vorba ceea: tradare, tradare dar s-o știm și noi!

Cocoțați în vârful sistemului politic din țara asta unde nici refugiații de război nu vor să vină, se perindă an de an tot felul de „specialiști”. La educație, ca și în sănătate, avem idei năstrușnice în fiece mandat. Căci fiecare dorește să lase ceva în urmă. Bun sau rău, nici nu mai contează! Și, între timp, noi suferim și înghițim. În sec. Așa-i în România, unde IQ-ul general e atât de ridicat încât nu-i important că sistemul de educație se modifică aproape de la an la an, copiii noștri vor lua oricum examenele de evaluare. Cu note bune – pe banii de meditație de la părinți – sau cu sacoșa plină. Suntem supraviețuitori și ne vom descurca, nu-i așa? Apoi plângem în cor când la bacalaureat avem o rată de succes de vreo 66%. Iar „ei” se laudă că e mai bună ca anul trecut, când la prima strigare era puțin peste 59 de procente. De astă dată, i-a salvat sistemul de corectare încrucișată, că vorba aia – una e nota în București și altul e standardul la Botoșani… Îi dăm înainte cu tupeu și nu ne pasă că, de fapt, educația pe care o oferim azi copiilor noștri asigură masa de specialiști de mâine. Probabil fiindcă, oricum, cei mai buni dintre ei vor emigra…

Măi oameni buni, treziți-vă la realitate! Nu vedeți că șpaga și sforărelile nu vă mai sunt de nici un ajutor? Că se face încet-încet curat în țara asta? A venit vremea să vă schimbați perspectiva și cei care habar n-aveți să gestionați domeniile pe care le conduceți să vă întoarceți la partid. Acolo, doar activismul contează. Si loialitatea tovărășească. Aici, în lumea reală, e importantă performanța, experiența și-avem nevoie de o strategie pentru viitor. Nu diplomele pe bandă rulantă, câștigate pe trei arginți ne vor salva. Ci educația reală. Copiii noștri nu-s o marfă pe care s-o tranzacționați politic odată la 4 ani. Copiii noștri sunt viitorul, a venit vremea să gândiți și voi așa!

E al doilea an pentru noi când școala începe fără manuale pe bănci. Părinții copiilor mai mari îmi spun că pentru ei ar fi al treilea. De fiecare dată aveți probleme ba cu licitațiile, ba cu tipărirea, ba cu distribuția. În schimb, câteva edituri „inteligente” căpușează școlile și, cointeresând financiar ori altcumva dascălii, își vând produsele alternative prin sălile de curs. N-am nimic împotriva manualelor suplimentare, este normal să cumpărăm și material de studiu în plus față de cel oferit de școală. Dar de ce faceți din asta o obligație în loc s-o lăsați ca pe o opțiune, așa cum ar și trebui să fie? Auzeam (pe surse) la un moment dat, cu mulți ani în urmă, că mersul trenurilor era făcut „de la centru” în așa fel încât navetiștii să n-aibă mereu legături la ora la care ar fi trebuit să plece spre muncă tocmai pentru ca, în felul ăsta, să mănânce o pâine și firmele de transport rutier care, desigur, aveau și ceva nume importante legate de acționariat, nume care nu figurau „la vedere”. Circuitul banilor în natură… Cam așa văd eu că se petrece și cu manualele astea și la mijloc sunt o gramadă de bani.

Nu îi arăt cu degetul pe învățători și profesori, nu cu insistență. La salariile de mizerie pe care le primesc și având în vedere optica generală de tip „merge și așa”, ei nu fac decât să se adapteze. Putred este sistemul de la vârf! Așa cum și în sănătate exista ideea „igenioasă” de a legaliza plicul și a-l impozita. Ce țară e asta care se bazează pe șpagă pentru a-și pune în mișcare mecanismul amorțit? Și când unele vârfuri încep să cadă sub secera anchetelor penale, suspecții ne strigă în față că politica i-ar fi „lucrat”. Da, domnilor, vi se pregătește ceva. Tuturor celor care aveți acest tip de gândire toxic pentru orice societate sănătoasă! Și să nu spuneți că asta ar fi încă o dovadă că-i ingerință politică. Politice voastre sunt cele care lasă de dorit! Că sunt de la centru ori generate de autorități locale, e totuna. Căci dacă actul educațional e gestionat de Minister, școlile se află, administrativ, în grija primăriilor. Unde, pe alocuri, vedem cu toții cât și cum se fură. Normal că nu sunt săli de sport destule – ori că au fost construite acolo unde nu comunitatea, ci primarul avea nevoie de ele! -, normal că nu sunt bani de zugrăveală, că imprimanta, hârtia, scaunele, dulapurile le cumpărăm tot noi! Nu e adevărat că educația e gratuită în România. E mai ieftin la stat, e drept, dar și acolo costă. Mai bine scoateți minciuna asta din Constituție până nu este prea târziu…

cornul si laptele_oficialmedia Târgoviște

A doua săptămână de școală. Programul „cornul și laptele” merge înainte, dovadă că aleșii noștri se gândesc la noi. Dar cornul e vechi și tare, expiră la o zi după ce le-a fost distribuit elevilor. Din lapte n-am gustat, însă îmi povestesc părinți și din alte orașe că deseori a ajuns la copii acrit. Băiatul meu are zilnic pachețel de acasă dar sunt mulți care nu-și permit un asemenea lux. Ce faceti cu ei domnilor de sus? Dacă sunt defavorizați nu mai contează cum îi tratați? Să zică „mulțumesc” și pentru o pâine uscată cu aromă de carton?

Trec anii peste noi și trec degeaba. Ministru după ministru, cu strategie…ioc! Eu cred așa: că, de fapt, nu vă pasă. Dincolo de politică și voturi, nu văd că v-ar păsa de oameni chiar deloc!

Cat despre cornul primit ieri la scoala, sa-l mananci dumneata, domule ministru! Cu lapte cu tot!

Mari Jeanne Ion

Distribuie acest articol Oficial Media
Share